Log in
A+ A A-

Χιόνια και στην Αττική

Νέο έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων φαινομένων εκδόθηκε τη Δευτέρα από την ΕΜΥ, σύμφωνα με το οποίο χιονοπτώσεις ιδιαιτέρα έντονες θα εκδηλωθούν τις νυχτερινές ώρες στην ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Αττικής και Βοιωτίας), τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και θα συνεχιστούν κατά περιόδους την Τρίτη, ανήμερα των Θεοφανίων, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης τα φαινόμενα σταδιακά θα ασθενήσουν.

Μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην λεωφ. Πάρνηθας από το τελεφερίκ και στην Πεντέλη στο ύψος του στρατιωτικού νοσοκομείου προς Νέα Μάκρη.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, ειδικότερα στην Αττική όπου σε πολλές περιοχές στα βορειανατολικά χιονίζει, προβλέπεται ότι οι χιονοπτώσεις την Τρίτη θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονες. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα μέσα στην Αθήνα.


Η χώρα μπαίνει στην «κατάψυξη», καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα. Παγετός θα σημειωθεί ιδιαιτέρα ισχυρός και κατά τόπους ολικός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 25 (-25) ως μείον 10 (-10) βαθμούς κελσίου).

Ήδη, βρέχει στα πεδινά και χιονίζει στα ορεινά, στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

«Κυρίως μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης θα έχουμε μια ψυχρή εισβολή από τα Βαλκάνια. Η κατάσταση θα είναι ικανή ώστε να δούμε χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς.

Στην Αττική, βρέχει ενώ ήδη σε πολλές βορειοανατολικές περιοχές χιονίζει. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στη λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ έως το καζίνο, ενώ η ΕΜΥ προβλέπει χιόνια βαθμιαία στα πεδινά, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της Αθήνας. 

Την Τρίτη, στα ανατολικά και τα νότια θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παγετός, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατά τόπους ισχυρός. Την Παρασκευή και το Σάββατο, η  θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Απαιτείται προσοχή
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.
Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού χρησιμοποιούνται αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου απαιτείται, μειώνεται η ταχύτητα των οχημάτων και διατηρείται αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα.
Επίσης όσοι πρόκειται να μετακινηθούν θα πρέπει να ενημερώνονται διαρκώς για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
Αναλυτική πρόγνωση
Μακεδονία, Θράκη
: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από -4 (μείον 4) έως 7 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με σποραδικές βροχές κυρίως στα νότια όπου, στις θαλασσιές - παραθαλάσσιες περιοχές θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Χιονιά στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 2 έως 12 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με σποραδικές βροχές η χιονόνερο κυρίως στα νότια. Χιονιά στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές κυρίως της ανατολικής Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από -1 (μείον 1) έως 10 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα πιθανόν χιονιά στα ορεινά κυρίως της βόρειας Κρήτης. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν. Ανεμοι: βόρειοι 5 με 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 8 έως 11 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές η χιονόνερο στα βόρεια. Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: στα βόρεια από 6 έως 8 και στα νότια από 10 έως 12 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στην Αττική, νεφώσεις με σποραδικές βροχές η χιονόνερο. Από το απόγευμα χιονιά στην Πάρνηθα και βαθμιαία και στα υπόλοιπα ορεινά. Πιθανότητα χιονοπτώσεων τη νύχτα και στα βόρεια προάστια. Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 6 έως 8 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Ανεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 3 έως 7 βαθμούς κελσίου. Σε περαιτέρω πτώση από το βράδυ.

Πρόγνωση για αύριο Τρίτη 06-01-2015 (Θεοφάνεια)
Καιρός: στην ανατολική και νότια χωρά νεφώσεις με χιονοπτώσεις, και
Στις νοτιότερες θαλασσιές και παραθαλάσσιες περιοχές χιονόνερο. Τα Φαινόμενα στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη πιθανόν να είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χωρά γενικά αίθριος και μονό στα βόρεια θα υπάρχουν νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 Μποφόρ.
Θερμοκρασια: σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός, στα δυτικά, κε