Log in
A+ A A-

Μια νεκρή από νέα επίθεση στην Γαλλία

Νεκρή είναι η αστυνομικός η οποία τραυματίστηκε βαριά το πρωί, στο νότιο προάστιο του Παρισιού, Σατιγιόν, όταν ένας άνδρας που φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο και ήταν οπλισμένος με πολυβόλο πυροβόλησε κατά δημοτικών αστυνομικών.

Η αστυνομικός πυροβολήθηκε στην πλάτη από ένοπλο άνδρα στο προάστιο νότια του Παρισιού, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται και δεύτερος τραυματίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο δράστης είναι Αφρικανικής καταγωγής. Δεν έχει συλληφθεί ο δράστης της νέας επίθεσης, δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, μια ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση στα γραφεία της σατυρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Σύμφωνα με κάποιες πηγές διέφυγε με το Μετρό.

Επιτόπου ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Κασνέβ, ο οποίος έφυγε εσπευσμένα από το προεδρικό Μέγαρο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη διαχείρισης κρίσεων. «Δυστυχώς, εκτιμώ ότι συνδέεται με την επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo», ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης.

«Η Γαλλία δέχθηκε χτύπημα στην καρδιά της, στην πρωτεύουσά της, στο σημείο που συμβόλιζε το πνεύμα της αντίστασης. Η χώρα μας, η μεγάλη μας Γαλλία ξέρει να ενώνεται για να υποστηρίξει το ιδανικό της, το ιδανικό της ειρήνης», δήλωσε πριν από λίγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στην παραδοχή ότι οι δράστες της πολύνεκρης επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo βρίσκονταν υπό καθεστώς παρακολούθησης από τις αστυνομικές και τις δικαστικές αρχές προχώρησε ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς.

Μιλώντας στο δίκτυο RTL, o Βαλς είπε ότι δεν υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος» και επικαλέστηκε τις «δυσκολίες» που προκαλεί στην αστυνομία «ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που συνιστούν εν δυνάμει κίνδυνο».

Η γαλλική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δραστών. Πρόκειται για τους Σαΐντ Κουασί, Σερίφ Κουασί και Χαμίντ Μουράντ. Ο τελευταίος παραδόθηκε στη γαλλική αστυνομία, οι πρώτοι δύο, αδέλφια, αναζητούνται ως οι άλλοι δύο δράστες της επίθεσης στα γραφεία του Charlie Hebdo, με απολογισμό 12 νεκρούς. Ο ένας από αυτούς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση και ήταν γνωστός στις αρχές για τις ακραίες θέσεις του.

Εν τω μεταξύ, έκρηξη, που οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, σημειώθηκε νωρίς το πρωί μπροστά από εστιατόριο κεμπάμπ κοντά σε μουσουλμανικό τέμενος της Βιλφράνς-σιρ-Σαόν, στην κεντρο-ανατολική Γαλλία, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

«Πρόκειται για εγκληματική ενέργεια», δήλωσε πηγή της Περιφέρειας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.