Log in
A+ A A-

Θετικά βήματα βλέπει ο Τσίπρας

«Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά έγιναν θετικά βήματα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής. Σημείωσε ότι «η συζήτηση έγινε σε κλίμα κατανόησης, αλλά οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν την ερχόμενη Δευτέρα».

Επανέλαβε ότι το μνημόνιο δεν υπάρχει πλέον και ότι η Αθήνα θα συζητά με τους θεσμικούς της εταίρους. Ωστόσο, πληροφορίες από την πλευρά του ΔΝΤ το φέρουν να μην συζητά το ενδεχόμενο κατάργησης του μνημονίου, καθώς βάσει του καταστατικού του πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία με τη χώρα που δανείζεται και να της ασκεί έλεγχο επί τόπου, με τον τρόπο δηλαδή που μέχρι τώρα έκανε τους ελέγχους η τρόικα.

Το ΔΝΤ θα παραμείνει με τον α ή β τρόπο στη χώρα. Η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να υπόσχεται πράγματα που δεν μπορεί να υλοποιήσει, τόνισε στον Αθήνα 984 η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Ταμείου Μιράντα Ξαφά. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει ακόμα και plan a από την κυβέρνηση, πρόσθεσε.

Καλό είναι να περιμένουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας και να δούμε με πολύ μεγάλη προσοχή ποιοι θα είναι οι όροι και με ποιο τρόπο θα αναπτυχθεί η οικονομία μέσα σε αυτό, τόνισε στην ίδια εκπομπή, ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Ακόμα και 1,5% πλεόνασμα είναι 1,5% λιτότητα, είπε χαρακτηριστικά.

Η χώρα είναι ένα καράβι και μας αρέσει ή όχι είμαστε με τον καπετάνιο γιατί πρώτιστα μας ενδιαφέρει να μην καταστραφεί η χώρα, τόνισε στον Αθήνα 984 ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός. Όπως είπε, θα ψηφίσουμε όλα τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.

«Ο Τσίπρας είναι σαν τον αθλητή που τρέχει ανάποδα. O προπονητής του μπορεί να τον παρατήσει», λέει το περιοδικό Economist. Κατά τον αρθρογράφο αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει κατεύθυνση και δεν δεχθεί να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα, κινδυνεύει με έξοδο από το ευρώ.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση της δημόσιας γερμανικής κυβέρνησης, το  51% των Γερμανών θέλει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη - την έξοδό της θα προτιμούσε το 41%.

Το γερμανικό Spiegel υποστηρίζει ότι με τις χθεσινές της δηλώσεις η Άγκελα Μέρκελ έδωσε σήμα για να ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία. «Σέβομαι τον πολιτισμένο και διάσημο οικονομολόγο Βαρουφάκη. Δεν με νοιάζει αν φοράει το πουκάμισο πάνω ή κάτω από το παντελόνι ή αν φοράει γραβάτα ή όχι», λέει στη Frankfurter Algemeine Zeitung, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εντύπωση, στο μεταξύ προκαλεί το γεγονός ότι ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους του Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, "έκοψε" τον Έλληνα Πρωθυπουργό από την "οικογενειακή φωτογραφία" που ανήρτησε στους λογαριασμούς του στα social media.

«Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του Ισπανού πρωθυπουργού στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης όπως τις παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ.Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ραχόι δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην Ε.Ε..

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό πρωθυπουργό τις θέσεις του και να του εκφράσει την πεποίθησή του ότι κάνει λάθος.