Log in
A+ A A-

Πολύνεκρη επίθεση στη Charlie Hebdo

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους κι ο σκιτσογράφος του περιοδικού, από πυρά αγνώστων στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Όπως μετέδωσε αρχικά η ιστοσελίδα 20 minutes, ένας από τους εργαζόμενους έδωσε την πληροφορία της επίθεσης από τουλάχιστον δύο κουκουλοφόρους με αυτόματα στα κεντρικά γραφεία της σατυρικής ιστοσελίδας, στο 11ο διαμέρισμα. Ορισμένοι από τους εργαζόμενους κατάφεραν να βρουν καταφύγιο στην στέγη του κτιρίου. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα επίθεση στη Γαλλία, την τελευταία 20ετία. Για μια πράξη εξαιρετικής βαρβαρότητας σε βάρος δημοσιογραφών, έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και πρόσθεσε «πρόκειται για μια άνανδρη δολοφονία δημοσιογράφων και αστυνομικών. Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με τρομοκρατικό χτύπημα».

Όπως είπε, «δεν έχουμε ακόμη τον τελικό απολογισμό των θυμάτων, ωστόσο σαράντα άνθρωποι διασώθηκαν».Κόκκινος συναγερμός στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό βρίσκεται ήδη στα γραφεία του περιοδικού. Έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι.   

Οι δράστες πυροβολούσαν με καλάσνικοφ και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στα γραφεία, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες. Εγκαταλείποντας τον χώρο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν έναν αστυνομικό.

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα των δραστών, ωστόσο ένας μάρτυρας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι δύο μαυροντυμένοι κουκουλοφόροι είπαν «θα εκδικηθούμε για τον Προφήτη».

Όταν ακόμη το περιοδικό λειτουργούσε σε έντυπη μορφή είχε δημοσιεύσει τον Σεπτέμβριο του 2012 γελοιογραφίες του Μωάμεθ, προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο.

«Αν οι αναγνώστες θέλουν να σοκαριστούν, θα σοκαριστούν», είχε δηλώσει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Στεφάν Σαρμπονιέ, συντάκτης του περιοδικού.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των Γάλλων κι εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε όλες τις μορφές της τρομοκρατίας και υποστηρίζουμε πλήρως την ελευθερία του λόγου και τη δημοκρατία», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.