Log in
A+ A A-

Ε. Βενιζέλος: Ικανοποίηση για την συνάντηση με Άιντα

"Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα" και "ουσιαστική" χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, την συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, Espen Barth Eide, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη.

"Είχαμε μία πρώτη, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση με το νέο Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, τον κ. Eide, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη πολιτική εμπειρία, ως πρώην Υπουργός στη Νορβηγία, αλλά και μια πολύ καλή αίσθηση της διεθνούς πραγματικότητας.  Του παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις στο Κυπριακό, οι οποίες είναι σταθερές, γνωστές, πολύ καθαρές. Συμφωνήσαμε να είμαστε σε συνεργασία και τον περιμένουμε να επισκεφθεί την Αθήνα.", τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι σταθερές, τονίζοντας ότι η λύση μπορεί να είναι μόνο μια "βιώσιμη και λειτουργική" που θα γίνει αποδεκτή μέσω δημοψηφίσματος και από τις δυο κοινότητες.

"Εφόσον αυτό είναι το τέλος της διαδικασίας, πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως κριτήριο για το ουσιαστικό περιεχόμενο της λύσης που πρέπει να γίνει αποδεκτή, δημοκρατικά, από τον ίδιο το λαό και πρέπει να είναι σύμφωνη με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ, με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 και φυσικά με το Ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Και πρέπει να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι θώρακας, όχι μόνο για τους Έλληνες Κυπρίους αλλά για όλο τον Κυπριακό λαό, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας", κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Από την πλευρά του, ο κ. Eide δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για ομοθυμία μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το θέμα.

"Πρόκειται να συναντηθώ με την κα. Victoria Nuland αύριο, και, φυσικά, βρίσκομαι σε στενή συνεργασία μαζί τους, συναντήθηκα σήμερα με τη Ρωσική πλευρά, και το ενδιαφέρον είναι ότι το Κυπριακό, ενώ είναι ένα ζήτημα πολύ διχαστικό στο νησί, είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται ενιαία στη Νέα Υόρκη, με την έννοια ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει μία άποψη, ότι πρέπει να υπάρχει μια διαδικασία προς μία διευθέτηση μετά από διαπραγμάτευση και επανένωση του νησιού. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι ζούμε σε εποχές μεγάλων διαφωνιών σε θέματα όπως η Ουκρανία, η Συρία. Αλλά στο θέμα της Κύπρου, οι 5 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι απολύτως εναρμονισμένες", κατέληξε ο κ. Eide.