Log in
A+ A A-

Στη Βουλή μετρούν κουκιά και ελπίζουν

Με τα μάτια στραμμένα στην προεδρική εκλογή τον προσεχή Ιανουάριο βρίσκονται στην Κυβέρνηση ενόψει της βραδινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με τον Πρωθυπουργικό σχεδιασμό πέραν των 155 βουλευτών που διαθέτει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή μετά τον επαναπατρισμό του Ν. Κακλαμάνη στη ΝΔ, τόσο τα «παρών» όσο και ενδεχόμενες απουσίες σήμερα μπορούν, υπό προϋποθέσεις να αθροιστούν στα «ναι» στην προεδρική εκλογή από την παρούσα βουλή τον προσεχή Φεβρουάριο.

Επί του παρόντος δεν φαίνεται κάποιος από τους 23 ανεξάρτητους βουλευτές να ψηφίζει σήμερα «ναι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Ωστόσο τουλάχιστον έξι είναι εκείνοι που θα επιλέξουν το «παρών» και άλλοι επτά που δεν θα δώσουν σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ πιθανό να πούνε το μεγάλο «ναι» τον προσεχή Φεβρουάριο στην εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.

Και σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας ειδικού σκοπού

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τόσο εντός των Ανεξάρτητων βουλευτών, όσο και εντός των συναδέλφων τους στο ΠΑΣΟΚ οι φωνές υπέρ μιας Κυβέρνησης «ευρύτερης συνεργασίας ειδικού σκοπού» με στόχο να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να διαπραγματευτεί την απομείωση ή τη διαγραφή του χρέους της.

Η Κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε σήμερα ότι «Η κυβέρνηση είναι απολύτως νόμιμη, έχει τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή, υπάρχει Πρωθυπουργός, ακριβώς για να βγει η χώρα από την περιπέτεια», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι δεν αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το κλίμα και οι γενικότερες πολιτικές εξελίξεις το επόμενο τρίμηνο, με αιχμή τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη συζήτηση για το χρέος, θα είναι καθοριστικές για το ενδεχόμενο να βρεθεί ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών.

thetoc.gr