Log in
A+ A A-

Λευκός Οίκος προς Κικίλια: Συλλάβετε τον Ξηρό!

Η σύλληψη του δραπέτη τρομοκράτη, Χριστόδουλου Ξηρού, είναι το νούμερο ένα ζητούμενο των ΗΠΑ από το ελληνικό Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.  Αυτό διαμηνύθηκε κατά την συνάντηση του αρμοδίου Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, με την ηγεσία της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, του FBI και της CIA.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, είχε εκτεταμέμνη επαφή με τον Αμερικανό Υπουργό Δικαιοσύνης - και Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ -Έρικ Χόλντερ, τον Διευθυντή της CIA, Τζον Μπρέναν και τον Διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.  Όπως έγινε γνωστό, άπαντες έκαναν ξεχωριστή αναφορά στον Χριστόδουλο Ξηρό, ο οποίος εμπλέκεται σε δολοφονικές επιθέσεις εναντίον Αμερικανών πολιτών σε ελληνικό έδαφος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα επικήρυξή του.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν και πάλι ονομαστικά τις τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν στην Ελλάδα, ενώ ζήτησαν τη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση άμεσων προκλήσεων ασφάλειας όπως το φαινόμενο του Ισλαμικού Κράτους (ISIL) και των ξένων μαχητών.

Στο μεταξύ, απέδωσαν τα εύσημα για τη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη και του Αντώνη Σταμπούλου, εκφράζοντας την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για αυτές τις πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδας εναντίον της τρομοκρατίας. Ο κ. Χόλντερ συνεχάρη τον κ. Κικίλια και ζήτησε να μεταφέρει στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά τα συγχαρητήρια των Η.Π.Α. για την επιτυχή Προεδρία της Ελλάδας στην Ε.Ε. Σημείωσε, πως θα επισκεφτεί εκ νέου την Αθήνα είτε με την παρούσα είτε με άλλη ιδιότητα κι επεσήμανε πως η Ελλάδα παραμένει μια ασφαλής χώρα κι ένας πραγματικός σύμμαχος των Η.Π.Α. σε μια ολοένα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Ο κ. Μπρέναν αναγνώρισε ως σημαντικό το ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και εξέφρασε την ετοιμότητα του ιδίου και της αμερικανικής πλευράς να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στην προσπάθεια που κάνει η χώρα στα θέματα ασφάλειας.

Στη συνάντηση με το διευθυντή του FBI, κ. Κόμει, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο συνεργασίας τους για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους του διαδικτύου και το κυβερνοέγκλημα κι έγινε μνεία στις πρόσφατες επιτυχίες της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την πρωτοπόρο εφαρμογή CyberKid και CyberAlert.

Στο Λευκό Οίκο, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τα στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Π.Α., κ.κ. Charlie Cupchin και Avery Alpha, με τα οποία αντάλλαξε απόψεις για τρέχοντα θέματα ασφάλειας και διεθνούς τρομοκρατίας.