Log in
A+ A A-

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Με κινητοποιήσεις τιμάται σήμερα, η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στο δρόμο άτομα με αναπηρία, που διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Οικονομικών. 

Μετά από μικρή ένταση, αυτή την ώρα πραγματοποιείται συνάντηση ομάδας της αντιπροσωπείας των αναπήρων με την ηγεσία του υπουργείου. Στο Υπουργείο Εργασίας και άλλες συλλογικότητες και φορείς, με αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος σε ελεύθερες μετακινήσεις για τους άνεργους αλλά και να σβηστούν τα πρόστιμά τους από τους ελεγκτές. Την κατοχύρωση του δικαιώματος φοίτησης των υποψήφιων σπουδαστών/ριών με αναπηρία στις δραματικές σχολές διεκδικεί η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Αυτή την ώρα πραγματοποιεί  «παράσταση διαμαρτυρίας» στην είσοδο του κεντρικού κτηρίου του Εθνικού Θεάτρου, στο κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος και στο υπουργείο πολιτισμού.

«Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, που τα δικαιώματά μας απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας, εμείς, τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους» δηλώνει και απαιτεί να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο στις οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014) γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα.