Log in
A+ A A-

To plan B του ΠΑΣΟΚ για Πρόεδρο Δημοκρατίας και εκλογές

Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στελεχών της ΝΔ άφησε από τις Βρυξέλλες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος σε δηλώσεις του κατήγγειλε την καταστροφολογία που τροφοδοτείται από τις δηλώσεις στελεχών των δύο μεγάλων κομμάτων.

«Εμείς έχουμε φτύσει αίμα πέντε χρόνια για να κρατηθεί η χώρα όρθια. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει θυσίες και παρουσιάζει επιτεύγματα. Αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε» είπε ο κ. Βενιζέλος. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω - και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης - να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές». Σημείωσε επίσης ότι πρέπει να διαφυλαχτεί ότι έχει επιτευχθεί με τεράστιο κόπο και με τεράστιο πόνο και τόνισε ότι «αν ο ελληνικός λαός θέλει να κάνει την επιλογή μετά να αναθέσει την ευθύνη σε κάποιους που θα καταστρέψουν μετεκλογικά τα επιτεύγματα και τις θυσίες, ας το κάνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ επεξεργάζεται το σχέδιο Β στο πλαίσιο της πρότασής που έχει παρουσιάσει για την συνεννόηση των δημοκρατικών κομμάτων. Σύμφωνα με προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στην Χαριλάου Τρικούπη το ΠΑΣΟΚ είναι πρόθυμο να φλερτάρει με την πρόταση των 8, η οποία επανέρχεται στο προσκήνιο από ανεξάρτητους βουλευτές.

Όπως έχει δημοσιεύσει το TheTOc στο ΠΑΣΟΚ συζητείται το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση των ανεξάρτητων για εκλογή ΠτΔ και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015. Στόχος μία τέτοιας πρότασης είναι να ασκηθούν πιέσεις κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο συμφωνίας ξεκινώντας με την εκλογή ΠτΔ και παράλληλα να παραχωρηθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ημερομηνία των εκλογών εντός του 2015.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ θα επιδιώξει να προωθήσει μία πρόταση ενωτική, υιοθετώντας τμήμα του κειμένου των 8 προκειμένου να προλάβει τη συμμετοχή «παπανδρεϊκών» βουλευτών στη προσπάθεια να παρουσιαστεί εκ νέου η πρωτοβουλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου αλλά και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν ξεκινήσει την προσπάθεια συλλογής υπογραφών για την πρόταση να εκλεγεί ΠτΔ, να ξεκινήσει συνταγματική αναθεώρηση και να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και παράλληλα να προσδιοριστούν εκλογές εντός του 2015.

thetoc.gr