Log in
A+ A A-

Η πραγματική «γραμμή» Μαξίμου: «Ξεχάστε τους 180, φουλ για εκλογές»

Σε τροχιά εκλογών κινείται το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά ο Πρωθυπουργός παρά το γεγονός ότι υπάρχει την 29η Δεκεμβρίου η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και την κοινοβουλευτική αριθμητική δεν φαίνεται να εκλέγεται ο Σταύρος Δήμας, παρά το έντονο παρασκήνιο που υπάρχει και η γραμμή του Αντώνη Σαμαρά είναι «φουλ για εκλογές».

Εξάλλου απομένουν ακόμα 12 βουλευτές για να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 και απαιτείται να σπάσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ. Αν και εξελίσσονται κινήσεις στο παρασκήνιο για να μετακινηθούν αρκετοί βουλευτές, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό.

Και αυτό, διότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Στ. Δήμας συγκεντρώσει περίπου 174-175 βουλευτές, η ηγεσία της ΝΔ θα το χρησιμοποιήσει ως ισχυρό επιχείρημα ενόψει των εκλογών, λέγοντας ότι η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση από την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα μιλάνε για την ενδεχόμενη επιζήμια στάση ανεξάρτητων βουλευτών ή μελών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, κομμάτων που πιθανότατα δεν θα είναι, κατά την εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών, στη Βουλή.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κυριαρχούν εκτιμήσεις ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών η ΝΔ μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να περάσει μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούν πως όταν τεθούν τα πραγματικά διλήμματα, τα οποία είναι πολύ σκληρά, οι πολίτες θα επιλέξουν τη σταθερότητα.

Άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση ήττας αυτή θα είναι μικρή, η ΝΔ θα αντέξει και το αποτέλεσμα θα είναι άκρως ικανοποιητικό αφού σε καμία περίπτωση δεν θα συντριβεί.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανώτερα κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται στοιχεία μετρήσεων, σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ αντέχει και αρχίζει να συσπειρώνει τους δεξιούς και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και μιλάνε για ποσοστά κοντά στο 30%.

Ακόμη ελπίζουν ότι θα επικρατήσει το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», μια θεωρία που ασπάζεται ο στενός πρωθυπουργικός σύμβουλος Χρύσανθος Λαζαρίδης, αλλά και ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, δυο πρόσωπα που λένε ότι η ΝΔ έχει να κερδίσει από μια εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση, η πολιτική σύγκρουση θα είναι μεγάλη και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να πιεστούν τα μικρά κόμματα, ειδικά οι ΑΝΕΛ, ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν υφίσταται δημοσκοπικά.

Όπως έχει σημειώσει στον Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε προ ημερών συζήτησή τους, το «κλειδί» των εκλογών βρίσκεται στους αναποφάσιστους και σε όσους απείχαν από την εκλογική διαδικασία.

Όπως τονίστηκε και σε μια από τις πολλές συσκέψεις, σύμφωνα με έρευνες που έχει η ΝΔ, υπολογίζεται ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες προτιμούν να απέχουν από τις εκλογές και άλλοι τόσοι δεν έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα επιλέξουν όταν βρεθούν μπροστά στις κάλπες.

«Πρόκειται για μια μαζική απροσδιόριστη στάση που αποκαλύπτει πάντως μια σαφή στάση αναμονής και όχι οριστικής επιλογής στην εκλογική συμπεριφορά» λένε από τη ΝΔ και το θεωρούν ένα θετικό σήμα για το μέλλον.

Σε περίπτωση που η ΝΔ θα είναι δεύτερη στις εκλογές, η Κ.Ο. θα μειωθεί στο ήμισυ και άρα η ενδοκομματική σύγκρουση θα είναι ανελέητη
Εν αναμονή της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας, μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης, ενώ στις τάξεις του υπουργικού συμβουλίου επικρατεί αγωνία για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Και αυτό διότι σε περίπτωση που η ΝΔ θα είναι δεύτερη στις εκλογές, η Κ.Ο. θα μειωθεί στο ήμισυ και άρα η ενδοκομματική σύγκρουση θα είναι ανελέητη. Η εκτίμηση πολλών είναι ότι θα αυξηθεί και η αντιπαλότητα μεταξύ βουλευτών και υπουργών που πολιτεύονται στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Πάντως το κόμμα είναι έτοιμο και έως την προσεχή Κυριακή, παραμονή της τρίτης ψηφοφορίας, θα έχουν «κλειδώσει» τα γαλάζια ψηφοδέλτια, ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία για την ανεύρεση και εκλογικών αντιπροσώπων. Οι συσκέψεις στο κόμμα είναι πολλές και καθημερινές, καθώς με εντολή Σαμαρά όλα πρέπει να είναι έτοιμα.

Η προετοιμασία γίνεται για το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, αλλά το αρνητικό δεδομένο είναι πως το υπουργείο Εσωτερικών, λέγεται ότι είναι ανέτοιμο, και άρα η εκλογική αναμέτρηση πιθανότατα -όπως διέρρευσε το βράδυ προπαραμονής των Χριστουγέννων- θα διεξαχθεί την 1η Φεβρουαρίου.

thetoc.gr