Log in
A+ A A-

Γιώργος Παπανδρέου: Επέλεξα τον δύσκολο δρόμο

« Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για διάσπαση.Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη» δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου ,παρουσιάζοντας σε ένα κατάμεστο Μουσείο Μπενάκη το νέο κόμμα του Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

« Η απόφαση αυτή ήταν από τις δυσκολότερες στη ζωή μου» είπε ο κ. Παπανδρέου σχετικά με την δημιουργία του νέου κόμματος.

Απαντώντας στις βολές της Χαριλάου Τρικούπη και του Ευάγγελου Βενιζέλου ο Γ. Παπανδρέου τους εγκάλεσε:«κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας.Τους αγνοούν».

Επέλεξα, για άλλη μία φορά, το δύσκολο δρόμο.Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης

Επισήμανε πως στόχος του είναι «η εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση - και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα».

Διαβεβαίωσε πως τα πολιτικά του κίνητρα ήταν πάντα το συμφέρον της πατρίδας, το κοινό καλό το δίκαιο και το σωστό.

«Αν σκεφτόμουν το προσωπικό μου όφελος, θα βολευόμουν σε αυτά που μου πρότειναν.Τη σιγουριά της επανεκλογής, τη σίγουρη βουλευτική έδρα. Με αντάλλαγμα, τι; Τη σιωπή μου σε μια επίπλαστη ενότητα, που βυθίζει μία ολόκληρη παράταξη στην ανυποληψία και που οι περισσότεροι καταγγέλλουν στις μεταξύ τους συζητήσεις, αλλά "καταπίνουν" δημοσίως» είπε αφήνοντας αιχμές για τις προσφορές που δέχθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Επέλεξα, για άλλη μία φορά, το δύσκολο δρόμο.Επέλεξα, να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο» είπε και κατέληξε « Αυτός είμαι.Αυτός ήμουν.Αυτός θα είμαι πάντα».

Πόνεσα για τις αποφάσεις μου. Πολύ.Και περισσότερο βλέποντας ότι δεν είχαμε χρόνο να είναι ακριβοδίκαιες

Απολογούμενος για τις αποφάσεις και τις επιλογές του είπε «Όταν μαζί με πολλούς συντρόφους σηκώσαμε το βάρος μιας επαπειλούμενης χρεοκοπίας - αναλαμβάνοντας βάρος που δεν μας αναλογούσε - το έκανα για την πατρίδα, χωρίς να υπολογίζω το κεφάλι μου. Πόνεσα για τις αποφάσεις μου. Πολύ.Και περισσότερο βλέποντας ότι δεν είχαμε χρόνο να είναι ακριβοδίκαιες» . Και κατέληξε «αλλά δεν φυγομάχησα, δεν κρύφτηκα, δεν πέταξα την καυτή πατάτα σε άλλον,δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια».

Για το νέο ξεκίνημα του είπε «Το σημερινό μας ξεκίνημα, δεν είναι ξεκίνημα για να γίνουμε μέρος του συστήματος.Αντιθέτως είναι για να ενισχυθεί η αντισυστημική φωνή, η φωνή των αλλαγών που χρειάζεται επιτέλους η χώρα μας».

Διαβάστε όλη την ομιλία του Γ. Παπανδρέου εδώ

Ποιοι ήταν εκεί

Πλήθος κόσμου στην είσοδο του Μουσείου Μπενάκη υποδέχτηκαν τον Γιώργου Παπανδρέου στις έξι και δέκα το απόγευμα, ενώ νωρίτερα είχαν υποδεχθεί θερμά τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έκαναν την εμφάνιση τους λίγο πριν την επίσημη πρώτη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς πάνω από 600 άτομα βρίσκονται εκεί.

Ανάμεσά τους οι: Δημήτρης Ρέππας, που εμφανίστηκε γύρω στις 17.30, ο Πέτρος Λάμπρου πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Τσούρας, η πρώην βουλευτής Ρουδούλα Ζήση, ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Τσώνης, ο βουλευτής Συμεών Κεδίκογλου, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Γιώργου Παπανδρέου Νίκος Αθανασάκης, ο Θάνος Μωραίτης, ο Φίλιππος Σαχινίδης,ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η παρουσία του Χρήστου Αηδόνη ο οποίος είχε ακολουθήσει τον Ανδρέα Λοβέρδο μετά την αποχώρηση από το ΠΑΣΟΚ.

Αξιοσημείωτη και η παρουσία της πρώην υπουργού της ΝΔ Ελσας Παπαδημητρίου την οποία έσπευσαν να χαιρετίσουν όλα τα μέλη της οικογένειας Παπανδρέου και η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι στα ψηφοδέλτια.

Στο Μουσείο Μπενάκη κατέφθασαν επίσης: ο Θανάσης Παπαγεωργίου ή αλλιώς «γάτος» (όπως τον αποκαλούσαν στη Χαριλάου Τρικούπη) το ιστορικό στέλεχος του οργανωτικού τομέα του ΠΑΣΟΚ, οι πρώην υπουργοί Σωκράτης Ξινίδης και Δημήτρης Δρούτσας, ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας.

Στις παρέες των νεότερων η πρώην αντιπεριφερειάρχης Μαρία Καρακλιούμη και ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Αλέξανδρος Χατζόπουλος.

Ο αδελφός του Νίκος και η σύζυγός του Αλεξία έφτασαν λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, ενώ λίγα αργότερα κατέφθασε και ο Αντρίκος Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό του ενθουσιασμού και του κλίματος που επικρατεί η τεραστίων διαστάσεων σημαία που κυματίζει με το πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η μουσική υπόκρουση της επίσημης πρώτης περιελάμβανε τραγούδια όπως το «Πέρασε η μπόρα», «Δυνατά δυνατά», επιτυχίες του Πορτοκάλογλου και από το διεθνές ρεπερτόριο επέλεξαν το κομμάτι των U2 «Where the streets have no name».

thetoc.gr