Log in
A+ A A-

Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος

Ενα μέτωπο που ήταν ανοιχτό, προκαλώντας μάλιστα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έκλεισε με την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Με 233 ψήφους η επιλογή- έκπληξη του Αλέξη Τσιπρας για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι ο 7ος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση, χωρίς πάντως να απειλήσει το ρεκόρ του Παπούλια με 279 ψήφους.

Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου θα γίνει στις 12 Μαρτίου, οπότε λήγει η θητεία του Κάρολου Παπούλια. Από εκείνη την ημέρα, ο Προκόπης Παυλόπουλος που στα 24 του διετέλεσε γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας, Μιχάλη Στασινόπουλου, θα ειναι ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου.

Η ψηφοφορία, οι απουσίες

30 ψήφους πήρε ο συνταγματαλόγος Νίκος Αλιβιζάτος , τον οποιο στήριξαν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, 32 ηταν τα παρών και πέντε οι απουσίες, εκ των οποίων η μία από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα απουσίασαν:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος με δήλωσή του εξήγησε ότιδιαφωνεί με την υποστήριξη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου

Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ασθενής

Η Ιωάννα Γαϊτάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούσε με την επιλογή Παυλόπουλου.

Ο Αλέκος Κοντός της ΝΔ που βρίσκεται στο εξωτερικό και δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο

Ο Σάββας Αναστασιάδης της ΝΔ που δήλωσε ότι βρίσκεται στο εξωτερικό σημειώνοντας ότι θα ψήφιζε τον Πρ. Παυλόπουλο.

Τα highlights της προεδρικής εκλογής

H διαδικασία στην Ολομέλεια για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μπορεί να μην είχε απρόοπτα, δεν έλειψαν τα ιδιαίτερα στιγμιότυπα, όπως η «μάχη» υπουργών για το ποιος θα καθίσει δίπλα στον Αλέξη Τσιπρα.