Log in
A+ A A-

Στο επίκεντρο οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις

Με επτά μεταρρυθμίσεις προσέρχεται η Ελλάδα στο Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες και όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές θα ξεκινήσει η διαδικασία επεξεργασίας των μεταρρυθμιστικών προτάσεων της χώρας, διαδικασία η οποία και θα αποτελέσει το έναυσμα για να αλλάξει το κλίμα αλλά και oι αποφάσεις στην ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών».Πληροφορίες για συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με Σόιμπλε, Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ πριν από το νέο Eurogroup.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά έναν νέο γύρο διεθνών επαφών. Την Πέμπτη θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ακόμα, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία.

Ο πρωθυπουργός τις προηγούμενες ημέρες είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας είχε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ, η οποία δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνομιλία τους συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει και συνάντηση των δύο υπουργών και στην Αθήνα.