Log in
A+ A A-

Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών

Ένα μοναδικό αρχείο για την ιστορία της πόλης μας, με όλα τα  αξιόλογα κτίρια της Αθήνας και τα μνημεία της , τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά δεδομένα τους, είναι προσβάσιμο σε όλους με ένα κλικ στο www.eie.gr/arxaiologia.gr.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Αρχαιολογία της πόλης των Αθηνών» του Εθνικού Κέντρου Ερευνών.

Αποβλέποντας στην προβολή της ιστορικής συνέχειας της Αθήνας το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών πραγματοποίησε το 1994 (Ιανουάριος – Μάρτιος) σειρά δώδεκα διαλέξεων με θέμα «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών». Οι δώδεκα ειδικοί επιστήμονες ομιλητές παρουσίασαν τα μείζονα θέματα της ιστορίας του αθηναϊκού αστικού και περιαστικού χώρου απο την προϊστορική εποχή μέχρι τα νεότερα χρόνια. Η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κοινού στις διαλέξεις και η υποδοχή της έκδοσης των ομιλιών σε τόμο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων υπήρξε μεγάλη. Γι’ αυτό και μετά την εξάντληση του τόμου τέθηκε η ανάγκη αναδημοσίευσης του έργου. Ωστόσο, αντί της συμβατικής ανατύπωσης ή επανέκδοσης, κρίθηκε σκοπιμότερο να πραγματοποιηθεί ψηφιακή δημοσίευση του έργου με ουσιαστικές συμπληρώσεις, προσθήκες νέων, ειδικά γραμμένων, κεφαλαίων και εμπλουτισμό με αποσπάσματα απο ιστορικές πηγές και πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Τα βασικά κείμενα μεταφράζονται και στην αγγλική γλώσσα. Το έργο «Αρχαιολογία της Πόλης των Αθηνών» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μέτρου 2.4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Το Portal χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Κοινωνία της Πληροφορίας" - Μέτρο 2.4 "Περιφερειακά γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα και καινοτομικές ενέργειες" - Δράση 1.2 "Δράσεις ανάπτυξης εφαρμογών πιλοτικού και καινοτόμου χαρακτήρα - Δράσεις Πολιτισμού Τουρισμού (χρηματοδότηση από ΕΤΠΑ: 75% και Κρατική Συμμετοχή: 25%).