Log in
A+ A A-

Λοταρία φορολογουμένων με σύστημα @apodeixi

Το σύστημα @apodeixi, ένα σχέδιο το οποίο συντάχθηκε από τον Βασίλη Γεωργίου, ερευνητή του Δημόκριτου, προτίθεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Πρόκειται για έναν μηχανισμό «λοταρίας» όπου τον ρόλο των λαχνών παίζουν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης.

Το σύστημα θα δουλέψει με γραπτά μηνύματα (SMS) έτσι ώστε να είναι εύχρηστο από οποιονδήποτε πολίτη.

Το σχέδιο που έχει εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, προβλέπει την αποστολή του αριθμού της απόδειξης, που θα μπαίνει σε κλήρωση σαν «λαχνός».

Οι κληρώσεις θα γίνονται κάθε μήνα με κέρδη για αρκετές χιλιάδες τυχερούς από 500 έως 1.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και η περίπτωση, αν το σύστημα προχωρήσει, του υπερτυχερού των 10.000 ευρώ.

Επιφυλακτικός ως προς την αποδοτικότητα της πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών για τη δημιουργία ερασιτεχνών ελεγκτών, μέσω του φοροελεγκτικού εθελοντισμού, εμφανίστηκε ο Γιώργος Πιτσιλής, νομικός με ειδίκευση στο Φορολογικό Δίκαιο, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 .

Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, εάν εφαρμοστεί ένα τέτοιο μέτρο, όπου οι ελεγκτές θα είναι απλοί πολίτες, ελοχεύει ο κίνδυνος να παρεισφρήσουν στη διαδικασία ιδιωτικές συμπεριφορές και να έχουμε κριτήρια άλλα από αυτά που πρέπει να έχει η Διοίκηση, όταν ασκεί τον φορολογικό έλεγχο.