Log in
A+ A A-

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Αθήνα

Την εξειδίκευση των προτάσεων Βαρουφάκη και την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αναλαμβάνουν από αύριο τα τεχνικά κλιμάκια, όπως αποφάσισε το χθεσινό Eurgroup, ενώ η Αθήνα αναμένει να πάρει βαθιά ανάσα ρευστότητας.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις, με τον Γιάνη Βαρουφάκη να σημειώνει ότι θα καταθέσει ακόμη δύο δέσμες των 7-8 μεταρρυθμίσεων. Τόνισε ότι η τετράμηνη μεταβατική διαδικασία θα έχει αποτέλεσμα αν οι θεσμοί διασφαλίσουν την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για προκαταβολή δόσεων. Χρηματοδότηση μπορεί να υπάρξει μόνο εάν υπάρξει συνολική συμφωνία και αποφασιστική εφαρμογή της, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς θα γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά «όπου κρίνεται αναγκαίο, τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα».

Εν τω μεταξύ, στα δημόσια ταμεία θα παραμείνουν τα περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς ο ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας δεν πρόκειται να τα διεκδικήσει, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Δόθηκε το πράσινο φως στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των πρώτων 7 μεταρρυθμίσεων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ συμπλήρωσε ότι μετά το χθεσινό Eurogroup τα χρηματοδοτικά ζητήματα μπαίνουν σε μια σειρά και από αύριο μπαίνουμε στη διαδικασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Για ανακωχή με βασικό χαρακτηριστικό την ψήφο του λαού για να σταματήσει η καταστροφή, έκανε λόγο σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup ο υπουργός Επικρατείας για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα, τόνισε πως όλοι οι πολιτικοί που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό, θα πρέπει να τα επιστρέψουν. «Όταν λέω όλοι εννοώ όλοι» είπε χαρακτηριστικά.

«Το χθεσινό γιούρογκρουπ είναι ένα επεισόδιο του κακού πολιτικού σίριαλ που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η χώρα είναι σε αδιέξοδο. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση λέγοντας ότι θα μείνω στην ευρωζώνη αλλά θα συμπεριφέρομαι σαν να είμαι εκτός έχει ξεπεράσει τα όρια του γελοίου. Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν την αβελτηρία της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε στον Αθήνα 984 ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προκειμένου να επανεξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης  του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου που επικαλείται, χωρίς να κατονομάζει το Reuters.Η ΕΚΤ τον περασμένο μήνα σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με αντάλλαγμα την παροχή ρευστότητας  μετακυλίοντας το βάρος της χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού ELA στην Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-4,76% (ΤτΕ).


Κατά την πάγια τακτική και με ελάχιστες εξαιρέσεις μέχρι σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανανέωνε κάθε δύο εβδομάδες στη διάρκεια των προγραμματισμένων συνεδριάσεων, την έκτακτη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είχε εγκρίνει να χορηγηθεί πρόσθετη ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Συνολικά η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού αυτού έχει φτάσει τα 68,8 δισ. ευρω.

Σύμφωνα με το στέλεχος της ΕΚΤ, η απόφαση να γίνει επαναξιολόγηση μέσα σε μία εβδομάδα αντί του δεκαπενθημέρου αντανακλά τη βούληση της ΕΚΤ να υπάρξει μία πιο στενή παρακολούθηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Διευκρινίζεται ότι ακόμη δεν είναι γνωστό αν στη διάρκεια της επαναξιολόγησης αυτής η Τράπεζα της Ελλάδος θα αιτηθεί να αυξηθεί περαιτέρω η χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες.