Log in
A+ A A-

Αγρια διαμάχη της Αθήνας με Σόιμπλε και Βερολίνο

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την έναρξη των συζητήσεων των τεχνικών κλιμακίων σε Βρυξέλλες και Αθήνα την Τετάρτη, όπως είχε διαφανεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Παράλληλα έχει ξεσπάσει διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο με αφορμή τις εμπρηστικές δηλώσεις του Βολφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε που εξόργισαν την Αθήνα

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι όλες οι πληροφορίες, που δίνει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνεντεύξεις «είναι εντελώς λανθασμένες», μίλησε απαξιωτικά για τον έλληνα υπουργό και σχολίασε καυστικά τις χθεσινές αναφορές του με αφορμή το δημοσίευμα της Corriere dela Sera λέγοντας με ειρωνεία προς τους δημοσιογράφους «εσείς φταίτε για όλα τα προβλήματα».

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα προβλεπόταν από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου την οποία ο κ. Βαρουφάκης είχε υπογράψει. Και «προσφέρθηκε» να στείλει ένα αντίγραφο στον έλληνα υπουργό οικονομικών, αν δεν την έχει πρόχειρη. Ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε ότι δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα έως ότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφωνήσουν ότι έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Η απάντηση της κυβέρνησης στον Σόιμπλε

Στην Αθήνα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απάντησε με σκληρή γλώσσα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών: «Ο κ. Σόιμπλε είναι ο βασικός υποστηρικτής των αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη. Είναι σαφές ότι η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι επίσης σαφές ότι απευθύνονται στο εσωτερικό και, εσωκομματικό του του ακρωτηρίου», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη».

Τσίπρας: Οχι σε ηθική α λα καρτ

Το βράδυ της Τρίτης,. από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςμ στην συζήτηση επί της προτάσεως της Προέδρου της Βουλής για τις γςερμανικές αποζημιώσεις, δήλωσε ότι η Ελλάδα θα τηρήσεις τις υποχρεώσεις της και ζήτησε να τηρηθούν στο ακέραιο οι υποχρεώσεις των εταίρων προς τον ελληνικό λαό. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίκληση της ηθικής δεν πρέπει να είναι α λα κάρτ.

Ντάισελμπλουμ: «Καμία δόση χωρίς μεταρρυθμίσεις»

Από την Ολλανδία, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως «οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους θεσμούς πρέπει να ξεκινήσουν αύριο, Τετάρτη, διαφορετικά χάνουμε την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά μας»

«Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να αρχίσει να κάνει βήματα προς τη συμμόρφωση με τους όρους των δανειακών της συμβάσεων», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα αρχίσουν και πάλι να χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη χώρα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε σε συνέντευξή του στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει συνομιλίες με οικονομικούς εμπειρογνώμονες στην Αθήνα και με τους πιστωτές στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, τονίζοντας: «Πρέπει να γίνει αύριο». «Εάν το πρόγραμμα εξακολουθεί να παραμένει νεκρό, τότε ο κόσμος δεν θα έχει εμπιστοσύνη σε αυτό, και στη συνέχεια θα επιστρέψει η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και γύρω από αυτή», είπε.

thetoc.gr