Log in
A+ A A-

Σε τροχιά Realpolitik ο Τσίπρας από το Βερολίνο

Καλό κλίμα, διάθεση συνεργασίας και βήματα προς τη realpolitik τόσο από την πλευρά της Αθήνας, όσο και από την πλευρά του Βερολίνου κατεγράφησαν κατά την συνέντευξη Μέρκελ- Τσίπρα μετά τη συνάντησή τους στην Καγκελαρία.Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλάζοντας όμως το μείγμα της πολιτικής. Επίσης τόνισε ότι « δεν θα γκρεμίσουμε ο,τι θετικό έγινε» αλλά η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.

Σημαντική ήταν επίσης η επισήμανση του πρωθυπουργού πως πρέπει να σπάσουμε τα στερεότυπα ότι για όλα τα δεινά της Ελλάδας φταίνε οι ξένοι, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις με στόχο να πληρώσουν μερίδιο στην κρίση όσοι απέφυγαν να πληρώσουν.

Από την πλευρά της κυρίας Μέρκελ, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έδωσε διαβεβαιώσεις για την τύχη του προγράμματος που θα καταθέσει η Αθήνα. «Μην περιμένετε σήμερα αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους θεσμούς και από το Eurogroup.

Αναλυτικότερα

Μέρκελ: Οι θεσμοί τις αποφάσεις

«Υπήρξε καλό πνεύμα συνεργασίας. Και τα δυο κράτη ανήκουν και πρέπει να ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ » επεσημανε η καγκελάριος. Σημείωσε ότι πρέπει να είναι σαφή τα οικονομικά στοιχεία και οι μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας, ξεκαθάρισε ωστόσο οτι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από το Βερολίνο αλλά από τους θεσμούς και το Eurogroup. «Μην περιμένετε σήμερα αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά.

Τσίπρας: Δεν ήρθα να ζητήσω λεφτά

«Τα μεσοπρόθεσμα προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας είναι γνωστά» τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ολοκλήρωσαν αξιολογήσεις με αποτέλεσμα η χώρα να μην εκταμιεύσει δόσεις από το περασμένο καλοκαίρι. «Δεν ήρθα εδω για να ζητήσω χρήματα», είπε ο αλλά για για να προσδιορίσουμε το πολιτικό πλαίσιο ώστε να βρούμε λύση, σημείωσε.

Τα στερεότυπα, οι μεταρρυθμίσεις, η Siemens, οι επανορθώσεις

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο, μέσα από το διάλογο μπορούμε να βρούμε συναινέσεις και λύσεις», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το πρόγραμμα διάσωσης, σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών.

Ο έλληνας πρωθυπουργος διαβεβαιωσε επίσης ότι θα προωθήσει γενναίες μεταρρυθμίσεις (φορολογική δικαιοσύνη, πάταξη διαφθοράς) ώστε να πληρώσουν και όσοι απέφυγαν να πληρώσουν το μερίδιό τους στην κρίση.

Στο σημείο αυτό ο Αλεξης Τσιπρας ζήτησε τη βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης κατά της διαφθοράς, θέτοντας ζήτημα δικαστικής συνδρομής για το θέμα της Siemens. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι πρέπει να διαλυθούν οι σκιές του παρελθόντος, σημειώνοντας ότι οι γερμανικές επανορθώσεις δεν είναι υλική διεκδίκηση για εμάς αλλά πρωτίστως ηθικό θέμα.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι το θέμα των επανορθώσεων έχει κλείσει. Αναγνώρισε την ευθύνη της Γερμανία και γι αυτό όπως είπε δημιουργήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον.

Πως... είδε ο Τσίπρας τη Μέρκελ

«Είναι σημαντικό ότι ακούει και θέλει να προωθήσει τα θέματα», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε εξαιρετικά άδικο το πρωτοσέλιδο του Spiegel που έδειχνε την Μέρκελ με αξιωματικούς των Ναζί στην Ακρόπολη. Υπενθύμισε ότι διαμαρτυρήθηκε και αυτός για την γελοιογραφία που απεικόνιζε τον Σόιμπλε με στολή Ναζί.

H ξενάγηση στην Καγκελαρία

Η Γερμανίδα καγκελάριος πριν αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση των δυο αντιπροσωπειών ξενάγησε τον έλληνα πρωθυπουργό στο κτίριο της Καγκελαρίας.

thetoc.gr