Log in
A+ A A-

Η λίστα μεταρρυθμίσεων στο Euro Working Group

Στην τελική ευθεία η κατάθεση της λίστας μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα και της αξιολόγησής της από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρ/Σ Αθήνα 9.84 από το Eurogroup αναφέρουν πως την Πέμπτη θα συνέλθει, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Euro Working Group, αντίθετα το Bloomberg επικαλούμενο πηγές από τις Βρυξέλλες τοποθετεί την τηλεδιάσκεψη αύριο. Στο πλαίσιο της λίστας, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει αλλαγές σε συντελεστές ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης, φορολογία ακινήτων και παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και ιδιωτικοποιήσεις. Θετική αντίδραση στο Xρηματιστήριο Αθηνών. Συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη εντός της εβδομάδας, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η εκταμίευση κεφαλαίων, βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μαρτιν Σουλτς σύμφωνα με το Reuters.

Την αύξηση του υπερ-μειωμένου ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δήλωση στον ΑΝΤ1 της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη. «Αν παραδείγματος χάριν, Μύκονος και Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης σε τσιγάρα και ποτά. «Αδιαπραγμάτευτη η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ. Μια ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία», τόνισε από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Καρδιάς της Κοζάνης ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Θετική υποδοχή, εν τω μεταξύ, της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα στο χρηματιστήριο Αθηνών, που ενισχύεται κατά 2,3%.

Στο μαραθώνιο δείπνο 5 ωρών που παρέθεσε η καγκελάριος στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έθεσε «κόκκινες γραμμές» σχετικά με μέτρα που δεν γίνονται αποδεκτά, σημείο στο οποίο σε πολιτικό επίπεδο φέρεται να έδειξε κατανόηση η γερμανική πλευρά.  

Διαφοροποίηση την ίδια ώρα του Πάνου Καμμένου από τον πρωθυπουργό στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Υπάρχουν και οικονομικές απαιτήσεις από το κατοχικό δάνειο και την καταστροφή των υποδομών, δήλωσε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Άμυνας, με φόντο τη δήλωση Τσίπρα ότι πρόκειται για θέμα “ηθικό”.  Επανέλαβε ακόμη πως θα ζητήσουμε αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τα γερμανικά οπλικά συστήματα.