Log in
A+ A A-

Προς Μόσχα βαίνει ο Τσίπρας

Για τη Μόσχα αναχωρεί το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας, όπου αύριο θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ένα ραντεβού που θα συζητηθεί τόσο στο εσωτερικό Ελλάδας – Ρωσίας, όσο και στους κόλπους της ευρωζώνης, με τους εταίρους να μην κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου και δάνεια, αδιευκρίνιστου ύψους, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα γράφει η ρωσική εφημερίδα Kommersant, που επικαλείται ρωσική κυβερνητική πηγή, εν όψει της επίσκεψης Τσίπρα αύριο και μεθαύριο στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Πάντως, απέναντι στη δυσφορία που εκφράζουν οι Ευρωπαίοι, η Αθήνα διαμηνύει ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις και η συνεργασία σε διάφορα πεδία, όπως αυτό της ενέργειας.

Αίσθηση, την ίδια ώρα, από νέες δηλώσεις υπουργών, ανάμεσά τους ο Πάνος Καμμένος, όσον αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, κι ενώ η Αθήνα έχει διαμηνύσει πως θα τις καλύπτει εις το διηνεκές, δια στόματος του Γιάνη Βαρουφάκη.


Το πρωί, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε «απολύτως συμβατή» μια σκέψη για αναβολή καταβολής της δόσης του ΔΝΤ από τη μεριά της Ελλάδας, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε χθεσινή του συνέντευξη στο Star ανέφερε πως «αν οι δανειστές αρνηθούν καταβολή των δόσεων στη χώρα, τότε δεν θα πληρώνουμε τις δόσεις και θα φροντίσουμε να αναπτύξουμε την ελληνική οικονομία όπως μπορούμε».

Με τα χρονικά περιθώρια για επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο Βrussels Group να είναι ασφυκτικά, αύριο και μεθαύριο στο EuroWorking Group θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας για κάποιες από τις ελληνικές προτάσεις. Πάντως στέλεχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ κάλεσε την Αθήνα να "δεσμευθεί πλήρως" στις τεχνικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την εκταμίευση περαιτέρω δόσεων.


«Αν ο Τσίπρας δεν αναλάβει το πολιτικό κόστος, η Ελλάδα θα καταρρεύσει», γράφει ο Ούγκο Ντίξον στους New York Times, τονίζοντας: «ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να δείξει ότι ενδιαφέρεται να ξεκινήσει συνεργασία με τους δανειστές και να πάρει κάποια αντιλαϊκά μέτρα».

Θετική επιρροή, εν τω μεταξύ, στη Γερμανική κοινή γνώμη είχε η προβολή της εκπομπής του καναλιού ZDF για τις Γερμανικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Η εκπομπή που πρόβαλε την μαρτυρία ενός επιζήσαντα από την σφαγή του Δίστομου, του Αργύρη Σφουντούρη, αποτέλεσε αφορμή για να δουν και οι Γερμανοί την άλλη όψη του νομίσματος.