Log in
A+ A A-

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο συμφωνίας

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup της 24ης Απριλίου, με διπλωμάτες της ΕΕ να τοποθετούν την απόφαση για εκταμίευση στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, λόγω της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς, όπως αναφέρουν, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.

«Το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει στις συζητήσεις για τις πολιτικές που θα επιτρέψουν το πρόγραμμα να συνεχιστεί και αυτό θα πάρει κάποιο χρόνο με βάση το ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να γίνει» αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, ο οποίος προϊδεάζει εμμέσως για μη επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών έως τις 24 Απριλίου. Σε υψηλό διετίας, ανέβηκε σήμερα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας ως και το 12,24%.

Παράλληλα πάντως, εκπρόσωποι των θεσμών προειδοποιούν ότι μια ελληνική κρίση θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.


Ενδεχόμενη ελληνική κρίση θα αποσταθεροποιούσε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ  Ολιβιέ Μπλανσάρ.


Η Ευρώπη οφείλει να επιδείξει ευελιξία στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους «Εάν πέσει ένας, πέφτει όλο το σύστημα» υπογράμμισε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σήμερα, εν τω μεταξύ, αρχίζει νέος γύρος επαφών στην Αθήνα με τους τεχνοκράτες των θεσμών να ζητούν πλήρη παροχή στοιχείων.

Θα «καταλήξουμε σε έντιμο συμβιβασμό. Το “πότε” δεν παίζει ρόλο», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Όπως είπε οι δανειστές πιέζουν για να κερδίζουν περισσότερα όχι γιατί τα θεωρούν λύση αλλά γιατί θέλουν ουσιαστικά να επιβάλλουν την επιλογή τους. Ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση οι εταίροι να μην κάνουν πίσω. Αν η Ελλάδα βγει από την Ευρωζώνη, θα τους στοιχίσει πολλά» είπε. Παράλληλα απέκλεισε τα σενάρια εκλογών, ήταν θετικός ωστόσο στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.


Απολύτως βέβαιος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στις 24 Απριλίου δήλωσε στη βρετανική Guardian ο αναπληρωτής υπουργός διεθνών και οικονομικών σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Εργαζόμαστε πυρετωδώς για το καλό σενάριο είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραδέχθηκε πως γίνονται λάθη λόγω απειρίας αλλά η κριτική που δέχεται η κυβέρνηση είναι άδικη

Η κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός θα πρέπει να διαλέξει για το που θα πάει η χώρα, τόνισε στα Παραπολιτικά FM ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. «Ή θα κάνουμε αυτό που μας λένε οι δανειστές- γιατί τους βλέπω με πάρα πολύ σκληρές θέσεις - που αντιβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της κυβέρνησής μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε την πορεία της ρήξης» είπε χαρακτηριστικά


Σε συγκλίνουσες πληροφορίες ότι η επόμενη δόση προς την Ελλάδα δεν πρόκειται να εγκριθεί στα τέλη Απριλίου, καταλήγει ο γερμανικός Τύπος. Το ενδεχόμενο να εγκριθεί ένα συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μέχρι τις 24 Απριλίου θα πρέπει να αποκλειστεί, λέει Ευρωπαίους αξιωματούχος στη Suddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα κάνει λόγο για ένα κλίμα μεταξύ «απελπισίας και παραίτησης» στις τάξεις της Κομισιόν, ενώ κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης, ο οποίος δεν κατονομάζεται, φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα πως η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση είναι «απλώς αδύνατη».
«Ελληνική κυβέρνηση και δανειστές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία», λέει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της διαπραγμάτευσης.

Την ευκαιρία μιας ολιγόλεπτης συνομιλίας με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο θα έχει ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αύριο το απόγευμα στο περιθώριο της  καθιερωμένης τελετής για τον εορτασμό της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Ο κ. Βαρουφάκης μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Για ούζο ο Βαρουφάκης στον Λευκό Οίκο», λέει ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Ίαν Τάλεϊ, υποστηρίζοντας ότι οι συζητήσεις για την οικονομία θα γίνουν με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζακ Λιού, την Παρασκευή. Και καταλήγει: «Για να κάνουμε μια περίληψη: Ούζο στον Λευκό Οίκο, αλλά συζητήσεις για τη δραχμή με τον υπουργό Οικονομικών».