Log in
A+ A A-

Πέντε χρόνια Μνημόνια - Όταν ο Γιώργος έκανε διάγγελμα στο Καστελόριζο (VIDEO)

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την ημέρα που ο τότε Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε την ένταξη της Ελλάδας στον Μηχανισμό Στήριξης.

Σε ένα διάγγελμα το οποίο βιντεοσκοπήθηκε με φόντο το ακριτικό Καστελόριζο και καταγράφηκε ως μια από τις κομβικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε τη νέα οικονομική πραγματικότητα της Ελλάδας ως ένα ταξίδι το οποίο θα ήταν δύσκολο, αλλά τελικά θα την έκανε καλύτερη. Παράλληλα, είχε επιρρίψει ευθύνες στην Κυβέρνηση Καραμανλή και τις αγορές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είχε χάσει κάθε σεβασμό στο εξωτερικό, ακόμη και στις τάξεις των εταίρων της. Την επόμενη κιόλας ημέρα, ολοκληρώθηκε η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έκτοτε, ξεκίνησε η λήψη δυσμενών μέτρων, τα οποία οδήγησαν σε παρατεταμένες κοινωνικές συγκρούσεις, ενώ η έλλειψη ρευστότητας προκάλεσε καθίζηση στον ιδιωτικό τομέα και μεγάλη άνοδο της ανεργίας. Πέντε χρόνια αργότερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να πλήττεται από αυξημένα ποσοστά φτώχειας, ανεργία, ιδίως στους νέους, αβεβαιότητα κι ένα νέο μεταναστευτικό κύμα, το οποίο θυμίζει σε πολλά σημεία τις δεκαετίες του 60 και του 70. Σε πολιτικό επίπεδο, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία ενώ το επί μια 20ετία κυρίαρχο ΠΑΣΟΚ συρρικνώθηκε κοινοβουλευτικά. 

Ακόμη και σήμερα, ο κ. Παπανδρέου, από το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών πλέον, υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο ήταν το φάρμακο και όχι η ασθένεια, ενώ αφήνει αιχμές γιατον τρόπο που χειρίστηκαν τα πράγματα οι επόμενες Κυβερνήσεις.