Log in
A+ A A-

ΠΝΠ στη Βουλή εν μέσω αντιδράσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συγκεντρώσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ στο Σύνταγμα και εργαζομένων των ΟΤΑ που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ενόψει της ψήφισης στην ολομέλεια της Βουλής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

"Θα τη στηρίζαμε, εάν είχε προηγηθεί διάλογος", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μετά την επίδοση ψηφίσματος και αναλυτικού υπομνήματος με τις θέσεις τους στο προεδρείο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υποσχέθηκε ότι δεν θα συμπεριληφθούν τα δημοτικά τέλη σ΄ αυτά που θα πάνε στην ΤτΕ.

Οι υπηρεσίες των Δήμων θα παραμείνουν κλειστές ως τις 3 μετά το μεσημέρι, με εξαίρεση τις κοινωνικές υπηρεσίες, ενώ στις 7 το απόγευμα στην Ομόνοια θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Με ενστάσεις επί της διαδικασίας και με τη ΝΔ να καταθέτει ένσταση αντισυνταγματικότητας ξεκίνησε στις 12.20 το μεσημέρι η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης που μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ ζήτησε να αποσυρθεί η ΠΝΠ διαφορετικά , όπως είπε, το κόμμα του θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. "Το νομοσχέδιο συζητείται κανονικά και δεν υπάρχει καμιά διάθεση απόκρυψης ή αδιαφάνειας", απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αναπτύσσοντας την ένσταση αντισυνταγματικότητας υποστήριξε ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάζεται ευθέως του άρθρου 102 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι ΟΤΑ έχουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και δεν επιτρέπεται να εμποδίζεται η ελεύθερη δράση τους.