Log in
A+ A A-

Θετικό σήμα του Eurogroup στην ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Το Eurogroup διέγνωσε πρόοδο στη διαπραγμάτευση γεγονός που μπορεί να αποτελέσει θετικό σήμα προς την ΕΚΤ να χαλαρώσει την θηλιά της ρευστότητας προς την Αθήνα, ωστόσο προειδοποίησε την Ελληνική κυβέρνηση ότι απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες

Στις 2μμ της Τρίτης συνεδριάζει στη Βουλή το κυβερνητικό συμβούλιο για να εκτιμήσει τις εξελίξεις.

Θετικό σήμα αλλά η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις αλλά χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος. Τόνισε ότι εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα θα γίνει όταν οι θεσμοί ενημερώσουν το συμβούλιο υπουργών ότι υπάρχει συμφωνία. Ωστόσο, ερωτώμενος από ιταλό δημοσιογράφο, διευκρίνισε ότι η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα μπορούσε γίνει τμηματικά ανάλογα με την πρόοδο που θα παρατηρηθεί σε συγκεκριμένους τομείς της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς αν η ανακοίνωση του Eurogroup συνιστά ένα ισχυρό σήμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Ντάισλεμπλουμ απάντησε πως αυτό δεν ισχύει και τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και πως δεν περιμένει υποδείξεις από τους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο για μια οριστική συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι την τετάρτη, στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ πρόκειται να τεθεί το ζήτημα του «κουρέματος» των ελληνικών εντόκων γραμματίων. Το ζήτημα είχε συζητηθεί την περασμένη εβδομάδα αλλά είχε συμφωνηθεί να μην ληφθούν αποφάσεις πριν το Eurogroup.

Αγκάθια παραμένουν συντάξεις και εργασιακά

Ο επίτροπος οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι στις διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να υπάρχουν οι διαφορές απόψεων στο ζήτημα των συντάξεων και στα εργασιακά και εξήγησε ότι για τις όποιες αλλαγές, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προτείνει ισοδύναμα μέτρα. Ο ευρωπαίος επίτροπος πρόσθεσε ότι έχει παρατηρηθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, η περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της γ.γ. δημοσίων εσόδων και για τα «κόκκινα δάνεια.

«Τροχοπέδη το δημοψήφισμα»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί οικονομικών στο Eurogroup εκφράζουν τις απόψεις τους για το ζήτημα αλλά αφήνουν την ελληνική κυβέρνηση να λάβει τις αποφάσεις. Σχολίασε πάντως ότι αν αποφασιστεί δημοψήφισμα αυτό αυτομάτως θα σημάνει ότι δεν θα υπάρχει συμφωνία από πλευράς της Αθήνας και συνεπώς δεν θα οδηγηθεί σε ολοκλήρωση η αξιολόγηση. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ο Γερουν Ντάισελμπλουμε είπε ότι δεν υπάρχει πολιτικά πρόσφορο έδαφος ακόμα για μια τέτοια συζήτηση καθώς προς το παρόν οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην επιτυχή κατάληξη των συνομιλιών έως το τέλος Ιουνίου.

Η κοινή ανακοίνωση

Η Κοινή ανακοίνωση εξέδωσε το Eurogroup μετά τη λήξη της συνεδρίασης, καλωσορίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής και σημειώνεται ότι η αναδιοργάνωση των διαδικασιών κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή αναγνωρίστηκε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα ανοικτά ζητήματα που παραμένουν.

Το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Το Eurogroup αξιολόγησε σήμερα την πορεία των εργασιών των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή την επιτάχυνση και έχει συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και περισσότερη προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα θέματα τα οποία παραμένουν ανοικτά. Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν την εργασία τους με τους θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μία επιτυχούς κατάληψης της αξιολόγησης εγκαίρως.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το βασικό πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Μόλις οι θεσμοί συνάψουν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για ενδεχόμενη καταβολή των κεφαλαίων που απομένουν με βάση την υφιστάμενη συμφωνία».

Νωρίτερα η Αθήνα δημοσιοποίησε ότι πληρώνει κανονικά τη δόση ύψους 750 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγει την Τετάρτη, γεγονός που χαιρετίστηκε ακόμη και από τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα.

thetoc.gr