Log in
A+ A A-

Επεισόδια Πυρήνων - Χρυσής Αυγής στην επανέναρξη της δίκης

Νέα ένταση προκάλεσε η διακοπή της δίκης για τις αρχές Ιουνίου. Η μητέρα του Παύλου Φύσσα άρχισε να φωνάζει προς τους κατηγορούμενους και τους αστυνομικούς που στέκονταν όρθιοι μπροστά από το εδώλιο: «Όταν σκότωναν το Φύσσα βλέπατε και τώρα μια χαρά τους φυλάτε εδώ πέρα. Από ιδέες τους φυλάτε. Όχι από όπλα. Από εμάς τους φυλάτε; Δολοφόνοι. Τον Παύλο δεν πήγε κάποιος να τον φυλάξει».

Συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στο ακροατήριο σηκώθηκαν όρθιοι παρακολουθώντας τους κατηγορούμενους να αποχωρούν φωνάζοντας "δολοφόνοι", "Εσείς σκοτώνετε άοπλους και φοβόσαστε;"

Το κλίμα πυροδότησε η αποχώρηση των συνηγόρων υπεράσπισης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγη ώρα νωρίτερα με τους κατηγορούμενους της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκης Μιχαλόλιας είπε προς το δικαστήριο: "Επειδή αυτή η υπόθεση πρέπει να έχει τη διασφάλιση της ηρεμίας και τα δικαιώματα των κατηγορουμένων να προστατεύονται, επειδή το πρωτοφανές επεισόδιο που εξελίχθηκε σε αυτό το χώρο έβαλε σε ανησυχία το σύνολο των δικηγόρων, πρέπει να δηλώσουμε ως ελάχιστη διαμαρτυρία ότι δεν μπορούμε να εκπροσωπήσουμε τους πελάτες μας τουλάχιστον για σήμερα... Θα απευθυνθούμε στο Σύλλογο συνολικά για κάποιους δυστυχώς δικηγόρους, συναδέλφους μας της πολιτικής αγωγής" υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν φραστικές επιθέσεις. Άλλος δικηγόρος υποστήριξε ότι "Τέσσερις δικηγόροι έχουν δεχτεί στα γραφεία τους επιθέσεις. Οι συνεντεύξεις που δίνονται σε διαφορά μέσα πυροδοτούν κάποια γεγονότα. Ζητώ να σταματήσουν οι συνεντεύξεις και οι αρθρογραφίες του μίσους''.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα ασφαλείας λέγοντας ότι ήταν "λάθος τους" και τώρα δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς η δίκη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς διεκόπη. Συγγενείς των θυμάτων ωστόσο άρχισαν να φωνάζουν ότι ήταν "λάθος σας". Ο δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα κ Τζελλής είπε προς τους συναδέλφους του της υπεράσπισης ότι "ανάλογη ευαισθησία θα περιμέναμε όταν δέρνονταν οι μάρτυρες." Οι υπερασπιστές αντέδρασαν έντονα και άρχισαν να αποχωρούν με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα να φωνάζει: "Εσείς σκοτώνατε άοπλους. Δολοφόνοι. 24 άτομα τους κοιτάγανε που σκότωναν τον Παύλο."

Η βουλευτής του ΚΚΕ που είναι μάρτυρας στη δίκη φώναζε προς τους συγγενείς και τους φίλους θυμάτων: "Να σπάσετε θέλουν. Μην σπάσετε. Να γίνει η δίκη. Θα αντέξουμε και θα την κάνουμε. Δεν το καταλαβαίνετε; Να μη γίνει η δίκη θέλουν; Δεν άκουσες; Μη μιλάτε, μην μεταδίδετε...Λογοκρισία θέλουν..."

Η εισβολή των «Πυρήνων»

Μέλη και κοινό από τη δίκη της Συνομωσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία διεξάγεται στις φυλακές Κορυδαλλού, εισέβαλαν στη διπλανή αίθουσα του δικαστηρίου όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.

Κάποιοι από αυτούς που μετάγονταν στη διπλανή αίθουσα, άνοιξαν την πλαϊνή πόρτα του δικαστηρίου της Χρυσής Αυγής και χωρίς να προλάβουν να τους σταματήσουν οι αστυνομικοί, εξφενδόνιζαν μπουκάλια τα οποία έπεφταν σε δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ που κάθονταν στο σημείο εκείνο, φωνάζοντας: «φασίστες, κουφάλες έρχονται κρεμάλες».

Χρειάστηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τους σταματήσουν, ενώ ακολούθησε πανδαιμόνιο στην αίθουσα, με τους συνηγόρους υπεράσπισης να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραστούν, τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής να καλούν το δικαστήριο να αναλάβει τις ευθύνες του και συγγενείς να φωνάζουν: «ντροπή δολοφόνοι».

thetoc.gr