Warning
  • JUser: :_load: Unable to load user with ID: 309
Log in
A+ A A-

Καμμένος προς Νουλαντ: Ασκήστε πίεση στο Δ.Ν.Τ.

  • Written by 

Σημαντικές προσπάθειες για να παρακαμφθεί η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επίτευξη οριστικής λύσης στο συνταξιοδοτικό έγιναν κατά την διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νουλάντ. Η συνάντηση έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής στο Στεϊτ Ντιπαρτμεντ στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός στην Ουάσινγκτον.

Με την οικονομία και το θέμα της διαπραγμάτευσης να αποτελούν τα κεντρικά σημεία της συνάντησης, ο κ. Καμμένος ζήτησε τη διαμεσολάβηση της αμερικανικής κυβέρνησης προκείμενου να αμβλυνθεί η σκληρή στάση του ΔΝΤ και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξή της συμφωνίας. Μάλιστα η κ. Νουλάντ διέκοψε προσωρινά την συνάντηση προκειμένου να προσπαθήσει να έχει άμεση τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών κ. Τζακ Λιου.

Υπενθυμίζεται πως την ίδια μέρα ο πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Λιου, γεγονός που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση ρίχνει αυτή τη στιγμή το βάρος της διαπραγμάτευσης στην πλευρά του ΔΝΤ.

Καμμένος προς Νούλαντ: Ασκήστε πίεση στο Δ.Ν.Τ from Petros Kasfikis (Pkas) on Vimeo.

Δεν Υπάρχει Θέμα με Εσωτερική Τρομοκρατία και Ρωσία

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας δεν τέθηκε σε καμία από τις συναντήσεις που είχε με αξιωματούχους της αμερικανικής πλευράς.

Ωστόσο, η κ. Νουλάντ δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την ανησυχία της για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου και την λεγόμενη προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης με την Ρωσία.

Από την πλευρά του, ο κ. Καμμένος προσπάθησε να καθησυχάσει την υφυπουργό λέγοντας ότι ο γεωπολιτικός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να θεωρείται δεδομένος και ότι δεν τίθεται θέμα αμυντικής συνεργασίας. Όσον αφορά τον αγωγό, ο υπουργός είπε πως είναι μια συμφέρουσα οικονομική πρόταση την οποία η κυβέρνηση οφείλει να εξετάσει, ενώ υποστήριξε ότι η ενίσχυση των οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων με την Ρωσία δεν πρέπει να δημιουργούν προβληματισμό στην αμερικανική πλευρά.

Πρόταση: Η ΜΟΜΑ και η Νατοϊκή Βάση στην Κάρπαθο

Ο κ. Καμμένος είχε την ευκαιρία να εκφράσει προσωπικά στην κ. Νουλάντ την πρόταση του για την δημιουργία μιας νέας Νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο, με την Αμερικανίδα υφυπουργό να αντιτείνει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν δύσκολο λόγω των υφιστάμενων περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό. Ωστόσο ο κ. Καμμένος υπενθύμισε ότι το αεροδρόμιο στο νησί είναι ήδη έτοιμο και ότι το μόνο επιπλέον κόστος σχετίζεται με την ανέγερση ορισμένων κτιριακών εγκαταστάσεων και με την στελέχωση του προσωπικού. Μάλιστα υποστήριξε πως η ΜΟΜΑ μπορεί να αναλάβει το έργο της κατασκευής των κτιριακών υποδομών προσφέροντας χαμηλότερες τιμές από αυτές της αγοράς, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην περικοπή του προϋπολογισμού για το έργο.

Στρατιωτική Βοήθεια από τις Η.Π.Α

Όπως υποστήριξε ο υπουργός, οι ένοπλες δυνάμεις αναμένονται να έχουν μεγάλες ανάγκες στο προσεχές διάστημα όσον αφορά την συντήρηση των ήδη υπάρχων εξοπλισμών και υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από την κ. Νουλάντ την συνδρομή του Αμερικανικού στρατού για την παροχή ανταλλακτικών και την πραγματοποίηση έργων υποδομής. Επιπλέον, εξετάστηκε το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πουλήσει στην Βουλγαρία ορισμένα F-16 παλαιότερης γενιάς και να συμβάλει στην εκπαίδευση των Βουλγάρων πιλότων.

Πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι άτυπες συνομιλίες που είχε ο υπουργός με Αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της αγοράς προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο να κλειστούν συμφωνίες για την παραγωγή πυρομαχικών στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.

Πρόσκληση για Επίσημη Επίσκεψη στο Ισραήλ

Όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν την αναχώρηση του υπουργού για την Αθήνα, ο κ. Καμμένος αποδέχτηκε πρόσκληση να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσει επίσημη συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μοσέ Γιαλόν. Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί στης 21 Ιουνίου.