Log in
A+ A A-

Στο Βερολίνο οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα

Στη σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αν. Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Φ. Ολάντ και του Προέδρου της Ε.Ε. Ζ.Κ. Γιούνκερ που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο, στρέφεται το ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ελλάδας και εταίρων καθώς αυξάνονται οι φωνές στην Ευρώπη που υποστηρίζουν ότι μόνο μία πολιτική λύση θα δώσει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις.

Στη συνάντηση-δείπνο εργασίας θα συμμετάσχουν και οι επικεφαλής των 20 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων (European Roundtable of Industrialists, ERT), ενώ το κεντρικό θέμα είναι οι προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ψηφιακή εποχή. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στο δείπνο εργασίας θα συζητηθεί και το ελληνικό θέμα αλλά δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον κ. Τσίπρα.

Το δείπνο εργασίας θα αρχίσει στις 19:00 (τοπική ώρα). Θα προηγηθούν δηλώσεις των τριών ηγετών και του προεδρείου των επιχειρηματιών στον Τύπο.

Ο φόβος πολλών κυβερνητικών στελεχών για τις προθέσεις των δανειστών είναι να μη δοθεί μια οριστική και μακροπρόθεσμη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά να πάμε και πάλι σε μια μεσοβέζικη, βραχυπρόθεσμη λύση που θα επιλύει το χρηματοδοτικό πρόβλημα του καλοκαιριού, υπό το φόβο ενός «ατυχήματος» και ταυτόχρονα θα κρατά τη χώρα, την οικονομία και την «αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα» σε μία κατάσταση διαρκούς ομηρίας και αβεβαιότητας.

Αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο

Την ίδια ώρα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου δεν φαίνεται να συμμερίζονται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για άμεση λύση, ενώ αναφέρονται με επικριτικά σχόλια για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Γαλλική Μοντ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της μοιάζουν να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο και θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες εκλογές, δημοψήφισμα ή ελέγχους κεφαλαίων στις τραπεζικές καταθέσεις», προειδοποιεί η Goldman Sachs.

Ως άρθρο-προειδοποίηση αντιμετωπίζει η συντηρητική Φιγκαρό το δημοσίευμα του Αλέξη Τσίπρα στη Μόντ: «Είναι άραγε η τελευταία προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα;» αναρωτιέται η Le Figaro.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε προκλητικά τη ρητορική του σε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τρόικα», αναφέρει ο δημοσιογράφος του Forbes, Tim Worstall.

«Αθήνα – Πάντα φταίνε οι άλλοι! Το νόημα αυτής της φράσης φαίνεται πως οικειοποιείται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας» κατά την γερμανική εφημερίδα Bild.

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της ανταλλάσσουν κατηγορίες για έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ενώ χτυπούν οι καμπάνες του κινδύνου για την οικονομική πορεία της χώρας κατά την έναρξη αυτού του κρίσιμου μήνα», σημειώνει το Bloomberg

Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι πιθανότητες της Ελλάδας να πετύχει μια συμφωνία για να λάβει τα κεφάλαια των 7,2 δισ. ευρώ φαίνονται ακόμη πιο «αδύναμες», μετά το άρθρο Τσίπρα.

thetoc.gr