Log in
A+ A A-

Μετά τον Γιούνκερ και η Μέρκελ στέλνει σκληρά μηνύματα

Μετά την δήλωση απογοήτευσης από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, η καγκελάριος Μέρκελ διαπιστώνει στασιμότητα στην διαπραγμάτευση και ζητά από την Αθήνα να ανταποκριθεί στην αλληλεγγύη των δανειστών.

«Ανταλλάγματα για την αλληλεγγύη»

Σε συνέντευξη στο δεύτερο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης, η κα. Μέρκελ τόνισε ότι το ελληνικό ζητήμα ακόμη δεν έχει βρει τη λύση του και πως οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν φτάσει ακόμη στο επιθυμητό επίπεδο. Ερωτηθείσα αν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, η κ. Μέρκελ απάντησε: «Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό». Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην τηλεδιάσκεψη που είχε το Σάββατο το βράδυ με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ολάντ και για την ενημέρωση που της έκανε για τις τελευταίες εξελίξεις ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Γιούνκερ: Ο Τσίπρας με απογοήτευσε

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε το κλίμα δυσφορίας που έχει δημιουργηθεί για τη στάση της Αθήνας και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα στον οποίο αρνήθηκε να μιλήσει το Σάββατο. Σε συνέντευξη τύπου στη Βαυαρία, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε απογοητευμένος από την ομιλία Τσίπρα στη Βουλή όπου ο πρωθυπουργός του χρέωσε την πρόταση των Θεσμών.

«Την τελευταία Τετάρτη μίλησα με τον κ. Τσίπρα. Οι τρεις θεσμοί εξηγήσαμε τις θέσεις μας και που υπάρχει χώρος για περισσότερο στοχευμένες διαπραγματεύσεις. Αυτές δεν έγιναν την περασμένη Παρασκευή γιατί δεν ήταν έτοιμη η Αθήνα, ενώ εγώ ήμουν έτοιμος. Μου υποσχέθηκε την Παρασκευή νέες προτάσεις αλλά δεν τις έδωσε. Τις περίμενα το Σάββατο αλλά δεν ήρθαν. Ελπίζω να τις λάβουμε ώστε να έχουν δυνατότητα να συζητήσουμε την Τετάρτη στη Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη», υποστήριξε.

Η πρόταση δεν ήταν «take it or leave it»

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «αποκλείω το Grexit όμως το γεγονός ότι αποκλείω την ιδέα είναι γιατί δεν θέλω να το δω. Δεν θέλω να βγουν συμπεράσματα από αυτό, να πουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να βγάλει το λαγό από το καπέλο..»

Στη συνέχεια ο Γιούνκερ σημείωσε ότι «θα μου έκανε εντύπωση να μην έχουμε νέες συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να έχω τις προτάσεις για να τις μελετήσω».

«Απογοητεύτηκα λίγο από την ομιλία του Τσίπρα την Παρασκευή», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Παρουσίαζε την προσφορά των θεσμών ως «take it or leave it», αυτό δεν ισχύει, δεν ήταν το μήνυμα. Παρουσίασε την πρόταση ως αποκλειστικά δική μου που δεν ήταν. Ήμουν έτοιμος να συζητήσω τα βασικά σημεία αυτής της συμφωνίας και ήθελα να γίνει η συζήτηση την προηγούμενη Τετάρτη. Περιμένω την πρόταση του. Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα με τον Τσίπρα. Είναι φίλος μου όμως η φιλία πρέπει να τηρεί κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αρνήθηκε να δεχτεί περισσότερες από δυο ερωτήσεις για την Ελλάδα ωστόσο έδωσε δυο συγκεκαλυμμένες ειδήσεις:

Η πρώτη ότι θα υπάρξει «deadline». «Δεν είπα πότε» απάντησε και σημείωσε «Δεν θέλω να πω κάτι που θα βλάψει την Ελλάδα».

Η δεύτερη αφορά το περιθώριο να μην κοπεί το ΕΚΑΣ για το οποίο είπε επιρρίπτοντας ευθύνες στον κ. Τσίπρα ότι αποσιώπησε τη θέση του: «έδωσα ξεκάθαρες πληροφορίες για το θέμα αυτό, τις οποίες δεν ανέφερε στο κοινοβούλιο».

Προειδοποίηση Σουλτς για δραματικές συνέπειες

Για «δραματικές» επιπτώσεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία προειδοποίησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, καλώντας την να αποδεχτεί την πρόταση των πιστωτών της. «Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει να απορρίψει την "χείρα βοηθείας" προς αυτήν. Ο χρόνος εξαντλείται και οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές», αναφέρει μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «οι δανειστές έχουν ήδη κάνει υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις» και προσθέτει: «Η Ε.Ε. είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό με την ελληνική κυβέρνηση». Κατέληξε λέγοντας ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχτούν το γεγονός ότι δεν είναι υπόλογοι μόνο απέναντι στους ψηφοφόρους τους αλλά ότι έχουν ευθύνη απέναντι στη χώρα και την Ε.Ε.

thetoc.gr