Log in
A+ A A-

Βαραίνει το κλίμα εναντίον της Ελλάδας

Βαραίνει ώρα με την ώρα το κλίμα εναντίον της Ελλάδας. Για τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας κάνουν λόγο οι θεσμοί προκειμένου να κάνει βήματα προς τις δικές τους θέσεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία, ενώ  επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ατυχήματος αυξάνεται.

Παράλληλα, η αποχώρηση του ΔΝΤ από το Brussels Group λόγω των «μεγάλων διαφορών» σε πολλά σημαντικά μέτωπα, όπως αναφέρει, έχει προκαλέσει αδιέξοδο στη διαπραγμάτευση.«Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και ότι πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, τότε είναι μόνη της», δηλώνει σήμερα σε συνέντευξή του σε φινλανδική εφημερίδα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αν δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της».

«Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν ξανά, πρώτα σε τεχνικό επίπεδο, στη συνέχεια σε πολιτικό. Το μπαλάκι είναι στο γήπεδο της Ελλάδας», δήλωσε μιλώντας σε γαλλικό ραδιόφωνο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η αρνητική αλλαγή κλίματος αποτυπώνεται στο γενικό δείκτη του χρηματιστηρίου που σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,8%.

Κριτική στην Ευρώπη από τον Αμερικανό νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς. Σε άρθρο του τονίζει πως οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να παίζουν ένα παιγνίδι ακραίας πολιτικής με την ελληνική κυβέρνηση και να αξιώνουν ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένο, ενώ η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αξιώσεις των πιστωτών της καλύπτοντας πολύ περισσότερο από το μισό δρόμο.

Ένα τσιγάρο δρόμος το Grexit, γράφει στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η γερμανική εφημερίδα Bild. Όπως αναφέρει, η Άγγελα Μέρκελ πάλεψε μήνες για την Ελλάδα, αλλά από προχθές το βράδυ συνειδητοποίησε ότι όλα έγιναν μάταια. Για τελεσίγραφο τύπου «take it or leave it» είναι έτοιμοι οι δανειστές σύμφωνα με τους Financial Times. Η Ελλάδα είναι στην άκρη του γκρεμού και ετοιμάζεται να πέσει, γράφει η  Wall Street Journal.
Στην γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας εστιάζει δημοσίευμα του Bloomberg «Εάν οι υπεύθυνοι της ευρωζώνης δώσουν πρόσθετη βοήθεια, θα οφείλεται σε κάποιο βαθμό σε αυτό του ρόλο», αναφέρει.

Οι αναλυτές περιγράφουν ανόητα την κρίση σαν τραγωδία και διασκεδάζουν, ενώ ο ελληνικός λαός υποφέρει, λέει το France 24.

Κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ τάσσεται το 51% των Γερμανών σύμφωνα με δημοσκόπηση του ZDF με το 41% να εκφράζει αντίθετη άποψη αν και στην αρχή της χρονιάς το ποσοστό των Γερμανών που επιθυμούσαν την παραμονή της Ελλάδας ανερχόταν στο 55%. Παράλληλα, 7 στους 10 λένε όχι σε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να εντατικοποιήσει τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, ωστόσο τονίζει πως εναπόκειται στην ηγεσία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές γραμμές των θεσμών, ενώ θέτει ως προϋπόθεση για να συναινέσει στα πρωτογενή πλεονάσματα το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

«Θα είχαμε συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου αν είχαν πρόθεση οι εταίροι να μην φτάσουμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα δημιουργώντας προβλήματα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας στον ΣΚΑΪ.

«Συμφωνία ως τις 18 Ιουνίου ή ποτέ» δήλωσε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ενώ προειδοποίησε πως δεν θα πληρώσουμε ούτε το ΔΝΤ ούτε την ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, εφόσον δεν υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Όσο δεν αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα τα ζητήματα της χρηματοδότησης και του χρέους με μια συνολική συμφωνία  μπορεί να σε έχουν σε μια διαδικασία πολιτικού εκβιασμού απειλώντας ότι δεν θα σου δώσουν την επόμενη δόση, είπε στον Αθήνα 984 ο αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Χουντής.

Θα πρέπει να διαλέξουμε μεταξύ υποταγής και ρήξης υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Στη βάση αυτή δεν μπορεί να συνεχίσει η διαπραγμάτευση για πολύ μεγάλο διάστημα», τόνισε.