Log in
A+ A A-

Ντομπρόβσκις: Συζητήσαμε τα χειρότερα για την Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι συζητήθηκαν τα λιγότερο ευνοϊκά σενάρια για την Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζει τι προβλέπουν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, στην περίπτωση που δεν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Η Ελλάδα πρέπει να πει «τι θέλει να κάνει», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup στις 18 Ιουνίου.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ενδεχομένως οι τρέχουσες προβλέψεις για το ελληνικό ΑΕΠ να είναι πολύ αισιόδοξες.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σιπίλα, δήλωσε και αυτός ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας συζητήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι χρειάζεται ένα θαύμα για να λυθεί το πρόβλημα την επόμενη εβδομάδα ... Αλλά αυτό παραμένει ακόμα ο στόχος για όλους», τόνισε ο Σιπίλα, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

«Η πιθανότητα της χρεοκοπίας της Ελλάδας συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα ... αρκετές χώρες έχουν ψυχικά προετοιμαστεί για αυτό», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Σιπίλα, υποδηλώνουν ουσιαστικά ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο, εν μέσω δημοσιευμάτων για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ή νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αυτό το Σαββατοκύριακο αν το Eurogroup της Πέμπτης καταλήξει σε ναυάγιο.

Παράλληλα, πρώτο θέμα στο Business Insider είναι η Ελλάδα και το ότι θα επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Όπως σημειώνεται, οι έλεγχοι κεφαλαίων μπορούν να εφαρμοστούν πολύ εύκολα, είναι όμως πολύ δύσκολο να βγεις από αυτούς.

Αν και η επιβολή capital controls θα βοηθούσε στο να περιοριστούν οι εκροές κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο η χώρα δεν θα μπορέσει εύκολα να ανακάμψει οικονομικά και να παραμείνει ένα λειτουργικό μέλος της ζώνης του ευρώ.

Όπως σημειώνεται, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση άλλα κράτη, παρά μόνον η ίδια η Ελλάδα.

Πάντως, σύμφωνα με το Business Insider, αν οι δύο πλευρές δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα φαίνεται απίθανη.

thetoc.gr