Log in
A+ A A-

Νέα αντίδραση Τσίπρα

«Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είναι η φράση με την οποία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε συνεργάτες του, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Σημαντική απόσταση χωρίζει ακόμη τις θέσεις της Ελλάδας και των δανειστών της, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ.  

Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές της ΕΕ τονίζει πως ο ΦΠΑ, οι συντάξεις και η φορολογία των επιχειρήσεων είναι τα κύρια κρίσιμα σημεία στα οποία «σκοντάφτει» για την ώρα η συμφωνία, ενώ τονίζει πως κοινοτικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχει συζητηθεί το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι στο οποίο πάντως επιμένει η Αθήνα.

Σε λίγη ώρα αρχίζει ο μαραθώνιος των κρίσιμων επαφών  στις Βρυξέλλες επί των ελληνικών προτάσεων. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μάριο Ντράγκι και Κριστίν Λαγκάρντ συναντώνται παρουσία των Ντάισεμπλουμ και Ρέγκλινγκ ενώ θα ακολουθήσει η συνάντηση των επικεφαλής των τριών θεσμών με τον πρωθυπουργό. Στις 8.00 το βράδυ συνεδριάζει Eurogroup κι ενώ οι επιφυλάξεις που εξακολουθεί να εκφράζει κυρίως το ΔΝΤ για τις ελληνικές προτάσεις δείχνουν πιέσεις για πρόσθετα μέτρα.