Log in
A+ A A-

Τέλος το Eurogroup, νέο θρίλερ συνομιλιών όλη τη νύχτα

Η προσπάθεια να μην εκτροχιαστούν πλήρως οι συζητήσεις για μια συμφωνία Ελλάδας και δανειστών συνεχίζεται στις Βρυξέλλες αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στο αποψινό Eurogroup και είναι πιθανή μια νέα έκτακτη σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης Πέμπτη ή Παρασκευή. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών με τον έλληνα πρωθυπουργό. Κατά ορισμένους, θα γίνει νέα συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ κατά άλλους οι συναντήσεις θα είναι διευρυμένες.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για διακοπή του Eurogroup, συνέχιση των συζητήσεων με τους Θεσμούς το βράδυ της Τετάρτης με στόχο της επίτευξη ενός Staff Level Agreement και σύγκληση νέου Eurogroup το πρωί της Πέμπτης.

Δύσκολη και χωρίς αποτέλεσμα συνάντηση Τσίπρα με τους Θεσμούς

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε σχεδόν επί έξι ώρες με τους επικεφαλής των δανειστών Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι παρουσία των Ντάισελμπλουμ, Βίζερ και Ντομπρόφσκις στη σκιά της πρότασης- βόμβας των Θεσμών την οποία η Αθήνα απέρριψε ως «αρμαγεδδώνα»

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός αναχώρησε και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες εισήλθαν στο κτίριο όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ δεν έκαναν καμιά δήλωση.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόφσκις ο οποίος μετείχε στη συνάντηση των πιστωτών με τον κ. Τσίπρα προσερχόμενος στη συνεδρίαση ανέφερε:« είναι πολύ πιθανόν να έχουμε μια μακρά νύχτα. Αλλά δεν μπορώ να προσθέσω κάτι περισσότερο. Εχει υπάρξει πρόοδος αλλά υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα».

Ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών φτάνοντας για το Eurogroup διαπίστωσε ότι δεν έχουν γίνει πολλά από την Δευτέρα.

Ο επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί περιορίστηκε να παρατηρήσει εργαζόμαστε, για να υπάρξει μία συμφωνία».

«Όλα εξαρτώνται από την εισήγηση που θα κάνουν οι τρεις Θεσμοί, η οποία θα αποτελέσει την βάση συζήτησης στο Eurogroup. Θα δούμε πρώτα ποια είναι τα συμπεράσματα των Θεσμών για να συζητήσουμε» ανέφερε ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Van Overtveldt .

Ερωτηθείς αν θα τεθούν τελεσίγραφα στην ελληνική πλευρά σήμερα, απάντησε πως αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία για την Ελλάδα και το μέλλον της ευρωζώνης. Εάν δεν μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, θα δούμε που βρισκόμαστε αύριο, σημείωσε.

«Δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω για την ελληνική πρόταση. Εναπόκειται στους Θεσμούς. Πιστεύω ότι 3 eurogroup και 3 σύνοδοι κορυφής αρκούν για να βρεθεί λύση. Είμαι περίεργος να δω πως θα μοιάζει η ευρωζώνη μετά το πέρας του σημερινού Eurogroup» σημείωσε ο σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, κ. Kazimir, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Πολλοί νιώθουν ότι ένα τρίτο πρόγραμμα μπορεί να μπει από την πίσω πόρτα», σημείωσε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χ. Σέλινγκ και πρόσθεσε: «Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα».

Βαρουφάκης και Τσακαλώτος στο τραπέζι του Eurogroup

Από ελληνικής πλευράς στο Eurogroup μετέχουν οι κ.Βαρουφάκης και Τσακαλώτος. Νωρίτερα οι δύο άνδρες μετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες σε συσκέψεις για την κατάρτιση του καταλόγου με τα προαπαιτούμενα.

Μαξίμου: Αδυνατούμε να συμφωνήσουμε ... η διαπραγμάτευση συνεχίζεται

Μετά το τέλος της εξάωρης συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Ωστόσο από την πλευρά τους, οι Θεσμοί κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.
« Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Τι έγινε νωρίτερα όπως το κατέγραψε το theTOC.gr

Η βόμβα των νέων απαιτήσεων των δανειστών ,προεξάρχοντος του ΔΝΤ τίναξε προσωρινά (;) στον αέρα τη διαδικασία της συμφωνίας με έλληνες αξιωματούχους να δηλώνουν πως οι διαφορές είναι ουσιαστικές και οι προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Δύο παράλληλες συναντήσεις σε εξέλιξη

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης, ο Νίκος Παππάς συζητούν με τους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να αναζητηθεί λύση και συμβιβασμός μεταξύ των προτάσεων των δύο πλευρών , οι υπουργοί Γ. Βαρουφάκης και Ευ. Τσακαλώτος σε άλλο χώρο με άλλα στελέχη προσπαθούν να συντάξουν τη λίστα των προαπαιτούμενων.

Η αντιπρόταση των δανειστών η οποία παραδόθηκε στις 5:00 το πρωί στην ελληνική αντιπροσωπεία χαρακτηρίζεται από Έλληνες αξιωματούχους εξαιρετικά σκληρή, «Αρμαγεδδώνας» .

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κ. Λαγκάρντ κρατά την πλέον σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν να αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση 23% ΦΠΑ στην εστίαση για να πάρουν πίσω την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

Από την ελληνική πλευρά τίθεται με ένταση το θέμα της διευθέτησης του χρέους αλλά οι εκπρόσωποι των θεσμών αντιδρούν έντονα αναφέροντας ότι πρέπει να κλείσει πρώτα το Staff Level Agreement για να συζητηθεί το χρέος.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι θα καθυστερήσει η συνεδρίαση του Euroworking Group προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική επεξεργασία των προτάσεων που θα έχει όμως και την σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς.

Λαγκάρντ: Δεν είναι μεταρρυθμίσεις οι φόροι

Οι απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν συνιστούν κίνηση τακτικής αλλά εμπεριέχουν την πάγια και εκφρασμένη θέση του Ταμείου . Το ΔΝΤ αμφισβητεί την ισορροπία του πακέτου των ελληνικών προτάσεων δεδομένου ότι είναι βασισμένο στην βαριά φορολογία και θεωρεί πως είναι δύσκολο να συλλεχθούν.

Τις θέσεις αυτές επαναλαμβάνει η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο γαλλικό περιοδικό Challenges.

Το ελληνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο σε δεσμεύσεις για αύξηση φόρων, σημείωσε η κ. Λαγκάρντ επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν θέλει ένα Grexit αλλά και πως δεν πιστεύει σε κάποια «έκρηξη» της ευρωζώνης.

Όπως υποστήριξε η ίδια η ελληνική ανάκαμψη απαιτεί από την ελληνική πλευρά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και από την πλευρά των ευρωπαίων δανειστών τη εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

H γενική διευθύντρια του Ταμείου αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν είναι βιώσιμο.

Δεν βοηθούν το διάλογο οι προσβολές

Ερωτηθείσα για τις δηλώσεις του Α. Τσίπρα στο ελληνικό κοινοβούλιο σύμφωνα με τις οποίες «είναι εγκληματικές οι ευθύνες του Ταμείου για τη σημερινή κατάσταση της χώρας», η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι οι προσβολές δεν βοηθούν την πρόοδο του διαλόγου. «Δεν θέλω να μπω σε μια τέτοια ανταλλαγή ή στάση» σημείωση και πρόσθεσε πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν σε καλό πνεύμα και με ένα στόχο, τη σταθερότητα της Ελλάδας, την οικονομική της ανεξαρτησία και την αποκατάσταση της οικονομίας. Ακούω τον μύθο ενός ΔΝΤ που είναι απάνθρωπο, αλλά εάν ο οργανισμός έχε καταφέρει να επιλύσει κρίσεις εδώ και 70 χρόνια αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι βασίζεται σε κανόνες. Χωρίς κανόνες επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου, σημείωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου.

Ο κ. Τσίπρας στη σχετική του ομιλία στη Βουλή είχε μιλήσει για «εγκληματικές οι ευθύνες του Ταμείου για τη σημερινή κατάσταση της χώρας» και είχε καλέσει τότε τους εταίρους να μιλήσουν ξεκάθαρα και να που αν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας μαζί του τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος.

Και πολιτικοί λόγοι πίσω από το pressing του ΔΝΤ

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Thetoc.gr στην Ουάσιγκτον Θάνος Δημάδης η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αποφασισμένη να τραβήξει το σχοινί στα άκρα και για πολιτικούς λόγους: Το 2016 ολοκληρώνεται η θητείας στο ΔΝΤ και πιθανότατα επιθυμεί να διεκδικήσει εκ νέου την θέση της διευθύντριας.

Τι σκέφτεται το Ταμείο για το χρέος

Αναφορικά με το αίτημα της ελληνικής πλευράς για την βιωσιμότητα του χρέους που θέτει και το ΔΝΤ χωρίς να πιέζει όμως όπως αναμενόταν τους Ευρωπαίους, οι πληροφορίες του The Toc λένε οτι το ΔΝΤ σε συντονισμό με το Βερολίνο έχουν προτείνει στον Έλληνα πρωθυπουργό μια αναφορά στο κείμενο της τελικής συμφωνίας που θα εχει να κανει με την συμφωνια του Νοεμβρίου 2012. Οτι δηλαδή αν η Ελλάδα εφαρμόσει τα μέτρα που της ζητούνται, τότε θα τεθεί ξανά και το ζήτημα του χρέους. Πρακτικά αυτο σημαίνει οτι το ΔΝΤ πιέζει με ανταλλάγματα το θέμα του χρέους την Αθηνα να εφαρμόσει τα μέτρα που την ζητάει με την προοπτική κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες και εφόσον αποδειχθεί σε ποιο βαθμό έχουν αποδώσει τα μέτρα αυτα, να τεθεί στο τραπέζι η συζήτηση της βιωσιμότητας. Θέση που βολεύει πλήρως και τους Ευρωπαίους που αυτή την στιγμή αποκλείουν κάθε συζήτηση θέλοντας να κερδίσουν χρόνο μεταθέτοντας την για το απώτερο μέλλον ή κοινώς ακολουθώντας την λογική του "βλέποντας και κάνοντας" για το ελληνικό χρέος.

Διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα

Οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, καθώς όπως μεταδίδουν ανταποκριτές ,ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα η τετράωρη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup ενώ αναμένεται να καθυστερήσει το προγραμματισμένο για τις 20:00 Eurogroup.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ δεν υπάρχει «ακόμη» απόφαση για καθυστέρηση της έναρξης του Eurogroup, ωστόσο οι συζητήσεις με των θεσμών με τον Α. Τσίπρα συνεχίζονται.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παραμένει αβέβαιη, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος πρόσκειται στην πλευρά των δανειστών της Ελλάδας.

«Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αβέβαιο» εξήγησε χαρακτηριστικά, ενώ αποσαφήνισε ότι για την ώρα δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να υπάρξει αδυσώπητη μάχη όσων θεωρούν πως η ελληνική πλευρά πρέπει να συνετιστεί και όσων θέλουν να δοθεί μια ευκαιρία για λύση.

Ενδεικτικές του κλίματος που αναμένεται να διαμορφωθεί είναι η θέση του Σόιμπλε « ελάφρυνση χρέους δεν είναι στο τραπέζι- λύση χωρίς το ΔΝΤ δεν γίνεται » και η δήλωση του Σαπέν ότι «το Eurogroup θα συζητήσει και το θέμα του χρέους».

Βερολίνο: δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μέχρι οι διεθνείς πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση να καταλήξουν σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης , ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει λύση χωρίς υπογραφή του ΔΝΤ και υπέδειξε στην Αθήνα ότι εκείνη πρέπει να μετακινηθεί.
Ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ όπως μεταδίδει το Reuters ανέφερε σε συνέντευξη τύπου πως είναι προφανές ότι δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα και ξεκαθάρισε «Μπορεί να υπάρξει μόνο αν προσυπογράψουν και οι τρεις θεσμοί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το ΔΝΤ».

Ο ίδιος επανέλαβε την άποψη που έχει εκφράσει συχνά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ότι είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει μια κίνηση.

«Η εντύπωση που έχουμε είναι πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει συμφωνία διαφορετικά η συνάντηση αυτό το απόγευμα δεν θα ήταν απαραίτητη» σημείωσε ο κ. Γιέγκερ.

Εν τω μεταξύ, και ανώτατος Γερμανός αξιωματούχος υποστήριξε πως δεν μπορεί να φανταστεί μια λύση για την Ελλάδα που δεν θα περιλαμβάνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο ίδιος σημείωσε πως η ελάφρυνση χρέους δεν βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μόνο μετά από μια συμφωνία στο μεταρρυθμιστικό πακέτο μπορεί να γίνει συζήτηση για την χρηματοδότηση της Ελλάδας και την ελάφρυνση χρέους.

Τι μέτρα απαιτεί η πρόταση των δανειστών

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες απαιτούνται από την ελληνική κυβέρνηση πρόσθετα έσοδα από τον ΦΠΑ ύψους 1%του ΑΕΠ , εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από τη δαπάνη για συντάξεις με εξάλειψη του ΕΚΑΣ από το 2016 μέχρι το τέλος του 2017 και μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% που προτείνει η Αθήνα στο 28%.

'Οπως έγινε γνωστό από πηγές στην Αθήνα η πρόταση του ΔΝΤ επιμένει:

*σε έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ετήσιου ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%.

* 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
* Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
* Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 που προτείναμε)
* Μικρότερη αύξηση στη φορολογία των κερδών των νομικών προσώπων - επιχειρήσεων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
* Αφαιρεί τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
* Αφαιρεί τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G της κινητής τηλεφωνίας
* Αφαιρεί τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών

Συντάξεις

* Επιμένει στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
* Επιμένει σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
* Ζητά εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
* Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
* Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
* Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
* Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
* Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
* Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας περί αποκατάστασης των μειωμένων συντάξεων.

thetoc.gr