Log in
A+ A A-

Διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες

Η 12η ώρα των διαπραγματεύσεων έφτασε. Σε εξέλιξη ο νέος γύρος διαβουλεύσεων σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τη συμμετοχή Τσίπρα, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, ενώ το νέο Eurogroup έχει οριστεί για τις 14.00, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ωστόσο να έχουν δώσει προθεσμία ως αυτή την ώρα για να λάβουν στα χέρια τους κείμενο προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική συνεδρίαση.

Οι πληροφορίες από Βρυξέλλες είναι με το σταγονόμετρο, ενώ  φωτιά έχουν πάρει τα tweets ξένων δημοσιογράφων.Πάντως, σύμφωνα με tweet του Πήτερ Σπίγκελ των Financial Times που επικαλείται δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους αν ο Τσίπρας δεν καταλήξει σε συμφωνία μέχρι αυτή την ώρα το σχέδιο των πιστωτών θα είναι σε μορφή τελεσιγράφου “take it or leave it”.

Με στόχο να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν από την έναρξη του σημερινού Eurogroup, συνεχίζονται από νωρίς το πρωί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων. Κοινοτική πηγή σύμφωνα με το ΑΠΕ χαρακτήρισε τις τεχνικές επαφές "εποικοδομητικές". Οι πληροφορίες άλλαξαν το κλίμα στο χρηματιστήριο που πέρασε σε θετικό έδαφος σημειώνοντας κέρδη της τάξης του 1%.

«Όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και δρόμος» έγραψε στο twitter ο επίτροπος οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, κι ενώ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας είναι ασφυκτικά.

Πληθαίνουν οι δηλώσεις και αντιδράσεις στην Αθήνα. «Ή θα υπάρξει μια επώδυνη, αλλά τίμια συμφωνία, που θα ψηφιστεί στη Βουλή ή θα πάμε σε διαφορετική επιλογή», τόνισε μιλώντας στον Αθήνα 984 ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος ΤΑΡΕ

«Έχετε εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση που επιλέξατε, δίνουμε μάχη, γράφει στο twitter ο Πάνος Καμμένος αφήνοντας αιχμές για τους αντιπροσώπους των δανειστών, καθώς γράφει σε εισαγωγικά πως «ήλθαν να “βοηθήσουν”».

«Κλιμακώνεται ο εκβιασμός των δανειστών, ή θα υπάρξει συμφωνία ή δεν θα υπάρξει τίποτα», τόνισε στο MEGA o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Η σκληροπυρηνική φράξια των δανειστών δεν θέλει συμφωνία, αλλά ρήξη, ταπείνωση της Ελλάδας και πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Δεν θα τους περάσει!» ανάρτησε στο Twitter ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Να ανοίξει η συζήτηση των εναλλακτικών επιλογών χωρίς δαιμονοποιήσεις τονίζεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ. Καταγγέλλει ότι οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται αλλά αντιθέτως ζητούν την πλήρη υποταγή και παραδειγματική τιμωρία του ελληνικού λαού.

Στην αντιπολίτευση, με τη θέση ότι η ΝΔ θέλει συμφωνία και είναι έτοιμη να στηρίξει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά λέγοντας όχι σε υφεσιακές προτάσεις όπως χαρακτηρίζει και την κυβερνητική, προσέρχεται στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Αντώνης Σαμαράς. Στο περιθώριο αναμένεται να έχει συναντήσεις  με Γιούνκερ, Ραχόι, Κοέλιο και πιθανότατα με Μέρκελ.


Κόντρα εν τω μεταξύ το πρωί στα τηλεπαράθυρα για την πρόταση Σαμαρά σε Τσίπρα αν απολεσθεί η δεδηλωμένη, να υπάρξει νέα κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή τόσο του ιδίου όσο και του νυν πρωθυπουργός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τόνισε ότι η πρόταση Σαμαρά παραπέμπει σε «Ιουλιανά»”. Η φράση προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σημείωσε ότι «ο κ. Φίλης τα περί Ιουλιανών τα απευθύνει στο εσωτερικό του κόμματός του».

«Ανάμεσα σε μια κακή συμφωνία ή καταστροφή μέσω ρήξης επιλέγουμε τη συμφωνία», τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξη στον Πίτερ Σπίγκελ των Φαινάνσιαλ Τάιμς. Στην ίδια συνέντευξη ο επικεφαλής του Ποταμιού αποκαλύπτει ότι συζήτησε με τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη συνάντησή τους το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού στο κυβερνητικό σχήμα εφ όσον διαπιστωθούν σοβαρές απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων.

«Δύσκολο να τηρηθούν οι υποσχέσεις. Οι θυσίες θα είναι αναπόφευκτες» δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Ενώ τονίζει ότι «ο Τσίπρας δεν έχει την εντολή να οδηγήσει την χώρα εκτός ευρώ. Αν το έκανε, θα προέκυπτε ένα σοβαρό πρόβλημα δημοκρατικής νομιμότητας», όπως είπε.