Log in
A+ A A-

Επαφές Αθήνας - Βρυξελλών

Πολιτική πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο παρά ένα της εκπνοής του προγράμματος, για την επίτευξη βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν επαφές της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων. Η μπάλα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, σύμφωνα με αξιωματούχους των Βρυξελλών. Όπως τονίζουν, στο τραπέζι παραμένει η πρόταση των θεσμών που παρουσίασε ο κ. Γιούνκερ την Κυριακή. Εν τω μεταξύ οι ίδιοι κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική πλευρά απέρριψε τη χθεσινή πρωτοβουλία Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA, οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Αλέξης Τσίπρας δεχθεί την πρόταση και την υποστηρίξει στο δημοψήφισμα, αυτή μπορεί να έρθει ακόμα και σήμερα σε ένα έκτακτο Eurogroup.

Ερώτημα παραμένει αν η Αθήνα θα αποπληρώσει τις δόσεις Ιουνίου στο ΔΝΤ με την προθεσμία να λήγει σήμερα. "Ας μας δώσουν συμφωνία για να πληρώσουμε", είπε χθες το βράδυ σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός.

Ναι στο ευρώ αλλά με βιώσιμη λύση, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης ερωτηθείς έξω από το υπουργείο οικονομικών από τον Αθήνα 9.84 και τον  Κώστα Κορέλλη. «Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε ναι στο ευρώ αλλά για να πούμε ναι στο ευρώ πρέπει να έχουμε μια βιώσιμη λύση. Το πρόβλημα με την πρόταση των δανειστών ήταν ότι δεν ήταν βιώσιμη», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν λόγοι αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος από το εκλογοδικείο, αφού όμως διεξαχθεί το δημοψήφισμα, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Γιώργος Σωτηρέλλης.

Πολιτική θύελλα, εν τω μεταξύ, μετά την καταγγελία στη Βουλή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη, ότι στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εργάζονται ήδη για μετάβαση στη δραχμή. «Η σημερινή δήλωση του κ. Θεοχάρη, εκτός από σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αποτελεί μνημείο ανευθυνότητας, πόσο μάλλον όταν είναι εκπρόσωπος ενός κόμματος το οποίο ευαγγελίζεται την "ευθύνη". Ντροπή και τίποτα άλλο», ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

"Ο κος Θεοχάρης είναι πάρα πολύ σοβαρός άνθρωπος. Δεν έχω μιλήσει μαζί του, αλλά ξέρω ότι έχει επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους", δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.