Log in
A+ A A-

Τελεσίγραφο σε δύο δόσεις

Τέλος χρόνου για την Ελλάδα με το διακύβευμα του επόμενου πενθημέρου να είναι η παραμονή της στο ευρώ.

Μετά από τις χθεσινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, οι εταίροι ξεκαθάρισαν ότι έως την Κυριακή αποφασίζεται είτε το επόμενο ελληνικό πρόγραμμα είτε η έξοδος της Ελλάδας. Αναμένουν «λεπτομερέστατες» προτάσεις από την ελληνική πλευρά έως το πρωί της Παρασκευής για ένα τρίτο πολυετές πρόγραμμα με άμεση υλοποίηση προαπαιτούμενων.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν στο Eurogroup του Σαββάτου, και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε διπλή Σύνοδο τόσο των ηγετών της Ευρωζώνης όσο και των 28 της ΕΕ την Κυριακή, με τους Ευρωπαίους πάντως να έχουν ήδη έτοιμο σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, αναμένεται να δοθεί ολιγοήμερη διευκόλυνση της χώρας προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες της και να αποκατασταθεί η ρευστότητα των τραπεζών.

Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα προκειμένου έως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει μία οριστική και βιώσιμη συμφωνία, επεσήμανε  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό πακέτο επενδύσεων, αλλά και την έναρξη συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής των “28” την Κυριακή», ξεκαθάρισε η Άγκελα Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα κι ότι η «κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν ισχύει πια και ότι η συζήτηση πλέον αφορά μόνον ένα πολυετές πρόγραμμα.

«Το διακύβευμα είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ, απόφαση που πρωτίστως καλείται να πάρει η ίδια η Ελλάδα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.


«Δεν θέλουμε να φτάσουμε στο χειρότερο σενάριο. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την Ευρώπη, και οικονομικά και πολιτικά», τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαστε έτοιμοι και για το σενάριο του Grexit, ενώ έχει προετοιμαστεί κι ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ,  ξεκαθαρίζοντας ότι εάν υπάρξει συμφωνία, το θέμα του χρέους θα συζητηθεί από τον Οκτώβριο.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μία συμφωνία για την ελληνική κρίση είναι "εφικτή", "αναγκαία", πρέπει να επιτευχθεί μέχρι την Κυριακή, αλλά η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο. Ο Πιερ Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία έχουν την ίδια προσέγγιση και θέση απέναντι στην Ελλάδα.

Το θέμα της Ελλάδας στο πρωτοσέλιδο των FT, με κεντρική φωτογραφία τον νέο υπουργό οικονομικών της Ελλάδος, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τίτλο: «Η Ελλάδα τεστάρει την υπομονή των δανειστών στο νέο πρόγραμμα βοήθειας». «H Ελλάδα έχει ήδη κερδίσει, περιμένετε λίγες μέρες και θα το δείτε», υποστήριξε ο συντάκτης της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, Γιόζεφ Γιόφε, σε συνέντευξη του στο CNN. “Ελλάδα: ένα γαλλικό πάθος”, το πρωτοσέλιδο της Liberation, που σημειώνει ότι «η παλιά στοργή που ενώνει Ελλάδα και Γαλλία κάνει τους Γάλλους λιγότερο αυστηρούς και περισσότερο ανήσυχους σχετικά με την ελληνική κρίση σε σχέση με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης».

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ σε εκθέσεις του για την αμερικανική και την ιταλική οικονομία αναφέρεται στις επιπτώσεις από την ελληνική κρίση. Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα ρίσκο για την αμερικάνικη οικονομία, του οποίου ο αντίκτυπος έως σήμερα είναι μικρός, αλλά αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, ενδέχεται να πλήξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να υπονομεύσει και την αμερικάνικη ανάκαμψη.

Τον δρόμο της δραχμής με άρνηση υπογραφής συμφωνίας με τους πιστωτές «δείχνει» η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη με άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Iskra.

«Το Grexit πρέπει να βγει οριστικά από το λεξιλόγιο της Ευρώπης. Ως την Κυριακή, τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξη», έγραψε σε tweet του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Η λύση στο ελληνικό ζήτημα πρέπει να βρεθεί εντός ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ.