Log in
A+ A A-

Σήμερα κατατίθενται οι ελληνικές προτάσεις

Με ελάχιστες ώρες να απομένουν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Εντός της ημέρας αναμένεται να κατατεθούν οι ελληνικές προτάσεις για τα δημοσιονομικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο του αιτήματος για νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Η τελική τους μορφή διαμορφώνεται αυτή την ώρα, καθώς σε εξέλιξη είναι σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των κκ Δραγασάκη, Παππά, Τσακαλώτου, Σταθάκη και Σακελλαρίδη. Παράλληλα, σε ανοιχτή γραμμή είναι η Αθήνα με το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες, ενώ Γάλλοι εμπειρογνώμονες συμμετέχουν στη σύνταξη των μεταρρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ, αύριο - αντί του Σαββάτου - ενδέχεται να συγκληθεί το Eurogroup, ενώ αν η διαπραγμάτευση πάει καλά, δεν αποκλείεται να ακυρωθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή.

Σε ανοιχτή επικοινωνία ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της κατάθεσης της ελληνικής πρότασης, πλην του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ δεν είχε ούτε τηλεφωνική επαφή μαζί του.

Εν τω μεταξύ κλιμάκιο βουλευτών της  μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων η  Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κωστής Χατζηδάκης, προκειμένου να συναντήσουν Ευρωπαίους αξιωματούχους για την επίτευξη συμφωνίας. Δεν είναι κομματική αντιπροσωπεία, δεν μετέβησαν υπό την αιγίδα της ηγεσίας της ΝΔ, δήλωσε πάντως ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.

Αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Σε άλλο κλίμα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δεν υπογράφουμε «τη θανατική καταδίκη των Ελλήνων», και  δεν πρόκειται να δεχτούμε τετελεσμένα από τους Ευρωπαίους, δήλωσε  μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο. «Έχουμε επιλογές δύσβατες και δύσκολες, και αυτές θα ακολουθήσουμε» πρόσθεσε.

Αίσθηση,  την ίδια ώρα από τις αποκαλυπτικές δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, στον Αθήνα 9.84. Όπως είπε, στην χθεσινή πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Ευρωβουλής, η εισήγηση ήταν «ετοιμαστείτε για τη ρήξη της Κυριακής».

Στη “σκληρή γραμμή” επιμένει ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης, Γιένς Βάιντμαν, τονίζοντας: «Όχι άλλη αύξηση στον ELA -Οι Έλληνες ψήφισαν ενάντια στη βοήθεια της Ευρώπης». «Πραγματικά δύσκολη η συμφωνία με την Ελλάδα», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Ο διάλογος έχει επανέλθει», τονίζει ο επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί - «Ναι σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, όχι σε κούρεμα», λέει ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου, Πιέρ Γκραμένια.

Στο μεταξύ, αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Αυξάνονται οι υποστηρικτές του ΟΧΙ στη συμφωνία με την Ελλάδα στις τάξεις των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών - «Οι Ελληνες είπαν "Οχι" -Τώρα κι εμείς θα πούμε το δικό μας», τονίζει στενός συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ.