Log in
A+ A A-

Κυβερνητικό Συμβούλιο για «τσεκ» στην τελική πρόταση

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο θέτει ο Αλέξης Τσίπρας τα «σκληρά» prior actions που θα συνοδεύουν το ελληνικό αίτημα για το τριετές πρόγραμμα διάσωσης στον ESM.

Σε ανοιχτή γραμμή με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές μέχρι το ερχόμενο Σάββατο και τη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ θα στείλει την ελληνική πρόταση με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα πριν τη λήξη του τελεσιγράφου στις 8:30 αύριο το πρωί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες πίσω από τις κλειστές πόρτες ομάδα επτά (7) τεχνοκρατών του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών συνδράμει τους Έλληνες συναδέλφους της ώστε να συντάξουν τόσο την πρόταση προς τον ESM που δόθηκε χθες όσο και το τελικά κείμενο με τα prior actions.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου ξεκινά το «μασάζ» για την αποδοχή των μέτρων το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη τη αριστερή Πλατφόρμα αντέδρασε τόσο δια στόματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και μέσω της ιστοσελίδας Iskra που απηχεί τις απόψεις της ισχυρής μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης το πρωί ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Δεν θέλουμε», είπε, «στα δύο αποτυχημένα μνημόνια να προσθέσουμε ένα τρίτο μνημόνιο σκληρής λιτότητας, βασάνων και στερήσεων του ελληνικού λαού χωρίς μάλιστα να δίνεται καμία προοπτική στον τόπο».

Στην ιστοσελίδα iskra «ανέβηκε» κείμενο υπό τον τίτλο: «Από Σύνοδο σε Σύνοδο Σύρεται το Ελληνικό Λαϊκό Αίτημα για Αξιοπρέπεια» και με κεντρική ιδέα: «Η Ελλάδα να ακολουθήσει μέχρι τέλους το μεγάλο "Όχι" του δημοψηφίσματος».

Στον αντίποδα οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, Γ. Πανούσης, Σπ. Σαγιάς και Δ. Μάρδας απεύθηναν έκκληση για συμφωνία πάση θυσία μέχρι την ερχόμενη Κυριακή στον Αλέξη Τσίπρα.

Πάνω από 12 δισ. το πακέτο των νέων μέτρων

Η διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων στα επίπεδα που προέβλεπε η προ δημοψηφίσματος συμφωνία -1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% για το 2016 και 3% για το 2017 και 3,5% από το 2018- θα εκτοξεύσει τον «λογαριασμό» σε πάνω από 12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρώτον διότι το 2015 θεωρείται «χαμένη χρονιά» -αφενός διότι έχει περάσει το α' εξάμηνο και αφετέρου διότι η οικονομία έχει βυθιστεί στην ύφεση- και δεύτερον διότι θα προστεθούν στο «πακέτο» και τα μέτρα που απαιτούνται για να «κλείσει» με πρωτογενές πλεόνασμα 3% το 2017.

Τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ της πρότασης Γιούνκερ προέκυψαν προκειμένου η χώρα να εμφανίσει 1% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 αλλά με πρόβλεψη για οριακή μεταβολή του ΑΕΠ το 2015.

thetoc.gr