Log in
A+ A A-

Εν αναμονή της «ετυμηγορίας»

Τηλεδιάσκεψη για την ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς προγραμματίζεται -σύμφωνα με το Reuters- στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) με τη συμμετοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Για μια «ύψιστης σημασίας» απόφαση, η οποία θα μπορούσε να ληφθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασής τους, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «εμπεριστατωμένο» το κείμενο της πρότασης που κατατέθηκε στους θεσμούς από την Ελλάδα. «Η Ελλάδα υπέβαλε χθες νέες προτάσεις, οι οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή έκτακτης βοήθειας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θεωρείται «σοβαρό και αξιόπιστο», ανέφερε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προχώρησε στην αποκάλυψη πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα προχωρήσουν σε «ετυμηγορία» σχετικά με την νέα πρόταση της Ελλάδας κατά πάσα πιθανότητα σήμερα. Μιλώντας στη Χάγη, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχει ήδη στείλει τις ελληνικές προτάσεις προς εξέταση.

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε μέσω twitter πως οι προτάσεις θα εξετασθούν σήμερα. «Θα πρέπει να εξετάσουμε τις ελληνικές προτάσεις σήμερα. Οι θεσμοί αξιολογούν», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τη θέση ότι η νέα ελληνική πρόταση αποτελεί ευκαιρία, η οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί σοβαρά, διετύπωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε μία πρώτη τοποθέτησή του, μετά τη χθεσινοβραδινή κατάθεση της νέας πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ήδη στο Eurogroup του Σαββάτου, αντί για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, δήλωσε σήμερα ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

"Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών", δήλωσε ο Ρέντσι αναφορικά με την Ελλάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

Οι προτάσεις που κατέθεσε η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει μία συμφωνία μπορούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των εταίρων της χώρας στην ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, προσθέτοντας πως το χρέος της Αθήνας είναι μακροπρόθεσμα μη βιώσιμο. Μιλώντας σε μία διάσκεψη στη διάρκεια επίσκεψης στη Μαδρίτη, ο Μακρόν δήλωσε πως είναι συνετά αισιόδοξος ότι μία συμφωνία θα επιτευχθεί τώρα.