«Νομικά δύσκολο ένα ελληνικό "κούρεμα"»
- Written by E.Tsiliopoulos
Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι επεσήμανε σε συνέντευξή του ότι υπάρχουν νομικά εμπόδια σε ένα κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.
Όταν υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανόνες, είναι σημαντικό να τους τηρούμε, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι το ερώτημα είναι περισσότερο πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτούς τους κανόνες «πρακτικά».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες Πέμπτη βράδυ στην τηλεοπτική εκπομπή ZIB 2 της αυστριακής τηλεόρασης ο Νοβότνι εξήγησε ότι ένα ενδεχόμενο είναι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η χώρα.
Ο Νοβότνι υπενθύμισε μάλιστα ότι έχει ήδη υπάρξει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατούσαν ιδιώτες και πλέον το χρέος βρίσκεται στα χέρια δημόσιων πιστωτών.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας ξεκαθάρισε εξάλλου ότι η Ελλάδα θα λάβει νέα βοήθεια αφού περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Απαντώντας στις επικρίσεις για την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται στην Ελλάδα, ο Νοβότνι επεσήμανε ότι στην τρέχουσα κατάσταση δεν έχει νόημα να αναζητούμε το καλύτερο θεωρητικό μοντέλο. Το ζήτημα είναι να αποφευχθεί «το μεγαλύτερο κακό», το οποίο και κατά τη γνώμη της Αυστρίας, θα ήταν ένα Grexit.
Latest from E.Tsiliopoulos
- Two Americans and 25 European ministers in Greece for the EU’s energy independence
- The first message and Guilfoyle’s syrtaki in Greece – See which politicians and businessmen she invited to Argyros
- Bloody incident in Vorizia, Heraklion – Dead and injured after explosion and exchange of fire
- iPhone 12 Withdrawn from Greek Market over Radiation
- Sheep pox outbreak: Cases detected in 250 farms across Central Macedonia – 57,000 animals culled