Log in
A+ A A-

Ψάχνουν ημέρα να περάσουν απ' τη Βουλή τη συμφωνία

Νέο πακέτο με προαπαιτούμενες δράσεις είναι έτοιμη να υιοθετήσει η κυβέρνηση πριν από την ψήφιση της συμφωνίας προκειμένου να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και να εκταμιευτεί η πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του Αυγούστου.

Μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ στις εκδηλώσεις της διώρυγας του Σουέζ όπου εκφράστηκε η εκτίμηση πως η συμφωνία είναι εφικτή μέχρι τις 15 Αυγούστου, αλλά και τις δηλώσεις της εκπροσώπου τύπου της ΕΕ, που υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει δύο ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό της.

Την Ε.Ε. και την Γαλλία που έχουν ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των κύκλων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε που πιέζουν για δάνειο-γέφυρα και όχι για τελική συμφωνία όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά.

Όπως έχει επισημάνει το TheTOC η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να καταθέσει στη Βουλή και νέο πακέτο με προαπαιτούμενα μέτρα προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας και να καλυφθεί το κενό ...εμπιστοσύνης που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συμβολική επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής αποτέλεσε προπομπό των προθέσεων του Μ. Μαξίμου να εντάξει στο σχέδιο νόμου του τρίτου πακέτου των προαπαιτούμενων τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των αγροτών όπως ζητούν οι δανειστές.

Επίσης σε αυτό το τρίτο πακέτο θα περιλαμβάνεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και συζητείται να ενσωματωθούν διατάξεις για τα κόκκινα δάνεια και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Προβληματισμός υπάρχει στο Μαξίμου για τον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθούν οι διατάξεις στην βουλή πριν από την ψήφιση της συμφωνίας. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να εισάγει τα προαπαιτούμενα μέτρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πριν από τις 14 Αυγούστου που αναμένεται να συνεδριάσει το Eurogroup και με τη Βουλή κλειστή.

Αυτή η επιλογή όμως θα δημιουργούσε ένα ακόμα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα στην Κυβέρνηση τόσο από την Πρόεδρο της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου και τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σε αυτήν την περίπτωση εξετάζεται η εκδοχή είτε να ψηφιστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην βουλή μία μέρα πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας είτε οι διατάξεις με τα προαπαιτούμενα να έρθουν στο κοινοβούλιο με την μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου στις 17 Αυγούστου που θα ξεκινήσει τις εργασίες του το κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη δόση των 25 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

thetoc.gr