Log in
A+ A A-

Δράσεις για την ανακούφιση των προσφύγων

Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, από το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα, θα ανακοινώσει το απόγευμα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Β. Θάνου, η οποία νωρίτερα σήμερα προήδρευσε σε διυπουργική σύσκεψη για το θέμα αυτό.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, "η υλοποίηση των μέτρων αυτών θα δώσει ανάσα στα νησιά".

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η κρίση» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση των πληθυσμών και υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ασφαλώς, μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κ. Θάνου θα είναι πολύ συγκεκριμένα για τη βελτίωση των συνθηκών.

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε επίσης ότι το προσφυγικό ζήτημα απαιτεί διεθνή αντιμετώπιση.

ΚΕΔΕ: Επί τάπητος το προσφυγικό

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην οποία παρέστη κ. Μουζάλας, η Λέσβος δέχεται το 50% του όγκου των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, η Σάμος το 26%, η Κως το 14% και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και άλλα νησιά.

Στη διεκδίκηση προγραμμάτων και δράσεων για την ενίσχυση των οικονομιών των νησιών που έχουν υποστεί πλήγμα από τη μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών τους τελευταίους μήνες, αλλά και για την ανόρθωση της τουριστικής εικόνας τους διεθνώς, θα προχωρήσει η κυβέρνηση. Αυτό ανακοίνωσε, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος.

Τους 1.058 φθάνουν οι διασωθέντες πρόσφυγες και μετανάστες σε 28 επιχειρήσεις μόνο το τελευταίο 24ωρο. 

Αύριο, στο μεταξύ, έρχονται στην Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην Ευρώπη, εκατοντάδες πρόσφυγες διαμαρτύρονται και σήμερα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, ζητώντας να τους επιτραπεί η επιβίβαση στα τρένα με προορισμό τη Γερμανία.

"Η Αγγελα Μέρκελ συνειδητοποίησε πώς μία ανθρωπιστική κρίση απειλεί τις θεμελιώδεις αρχές της ηπείρου. Η Ευρώπη καλείται να ακολουθήσει" γράφει σήμερα η βρετανική Guardian. 

Επίσκεψη Δ. Αβραμόπουλου την Παρασκευή στη Κω

Την Κω θα επισκεφθεί την Παρασκευή ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ Δ. Αβραμόπουλος. Αυτό ανακοίνωσαν στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για το μεταναστευτικό Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Αβραμόπουλος κατά την παραμονή του στο νησί θα συμμετάσχει σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το κύμα προσφύγων κυρίως αλλά και μεταναστών που καταφθάνουν εκεί καθημερινά.