Log in
A+ A A-

Συνεχής ροή προσφύγων στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά με περίπου 2.200 πρόσφυγες το «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ από το λιμάνι της Μυτιλήνης αναχωρεί το Terra Jet.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες στον Αξιό ποταμό για τον εντοπισμό 22χρονου Σύρου πρόσφυγα, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν, χθες το πρωί. Τα βλέμματα στρέφονται στις αυριανές ανακοινώσεις Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων στην ΕΕ, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει κατακλύσει η φωτογραφία του τεράστιου γλυπτού από άμμο, που έφτιαξαν κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, και απεικονίζει το μικρό Αϊλάν Κουρντί.

Ηταν ο δικός τους φόρος τιμής στο παιδί από τη Συρία, που πνίγηκε, καθώς επιχειρούσε να φθάσει στην Ευρώπη μαζί με την οικογένειά του.

Στο μεταξύ, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε η απόφαση για τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 30 εκατ. ευρώ από τις Βρυξέλλες, ώστε να δημιουργηθούν δομές φιλοξενίας των προσφύγων.

Η ΚΕΔΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξασφαλιστούν μηχανήματα, απορριμματοφόρα, και βυτία τα οποία θα διατεθούν, στη Λέσβο προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του, ο Δήμος του νησιού, ενώ, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, συντονίζουν κλιμάκιο γιατρών, το οποίο θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να παράσχει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια στους πρόσφυγες.

«Τις επόμενες μέρες, θα λειτουργήσει δεύτερο λιμάνι, ώστε να μην κατεβαίνουν όλοι οι πρόσφυγες στη Μυτιλήνη» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απ' όλες τις υπηρεσίας, στη Μυτιλήνη βρίσκονται τώρα 15.000 με 17.000 πρόσφυγες.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε μέτρα, όπως η επέκταση της λειτουργίας του ωραρίου του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και η ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των προσφύγων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τη Κω.

Αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ για την προσφυγική κρίση, δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του,  στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Τράισκιρχεν της Αυστρίας, νότια της Βιέννης.