Log in
A+ A A-

Περικοπές σε εκατομμύρια συντάξεις

Την επανεξέταση των αποδοχών των 2,6 εκατομμυρίων ήδη συνταξιούχων και την καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όλους με νέο ποσοστό αναπλήρωσης που θα προσδιοριστεί, προβλέπει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, το Σύνταγμα δεν αποκλείει τη μείωση απονεμηθεισών συντάξεων, εφόσον δεν παραβιάζεται η αρχή της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2016 από τα 2,2 δισ. που έχει συνολικά δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στους δανειστές ότι θα εξοικονομήσει κατά τη διετία 2015-2016.

Το πόρισμα θα αποτελέσει βάση διαλόγου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρα.

Το νέο ασφαλιστικό μοντέλο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ταμείου κύριας ασφάλισης και ενός Ταμείου Επικουρικής, με προοπτική την ενοποίηση των δύο συντάξεων.

Επίσης, προτείνει την καθιέρωση Εθνικής Σύνταξης, για την οποία θα προσδιοριστεί αν θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και αναλογικής σύνταξης με βάση τις εισφορές που καταβάλλει κάθε ασφαλισμένος για τη δημιουργία "ατομικού κουμπαρά".  

Επίσης, προτείνεται ο διαχωρισμός του προνοιακού χαρακτήρα επιδομάτων από την κοινωνική ασφάλιση, ώστε να μην επιβαρύνονται τα Ταμεία. Μεταξύ αυτών το ΕΚΑΣ, η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, η σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και τα αναπηρικά επιδόματα.