Log in
A+ A A-

Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Σε θερμό κλίμα πραγματοιήθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στο Μέγαρο Μαξίμου ενώ οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας.

Η δημιουργική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας «παίρνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στρατηγικό σταυροδρόμι. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της. Το μήνυμα της παρουσίας σας σηματοδοτεί την ανάγκη να προστατευθούν η Δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη. Οι επόμενες γενιές πρέπει να ζήσουν σε μια Ευρώπη καλύτερη από αυτή που έχουμε φτιάξει σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Γάλλο πρόεδρο.

Την στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα επανέλαβε ο κ. Ολάντ. Η επίσκεψή μου μαρτυρά τις κοινωνικές αξίες που πρέπει να προβάλουμε στην Ευρώπη. Ξέρω τι έχει υποστεί ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια και χρειαζόταν θάρρος να επιστρέψει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των συζητήσεων και να διαπραγματευτεί για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα στην Ελλάδα και να τη στηρίζει, τόνισε ο κ. Ολάντ. Πρόσθεσε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να είναι λόγια, χρειάζονται και πράξεις», υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται στη χώρα μας με αντιπροσωπεία Γάλλων επιχειρηματιών που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ο κ. Ολάντ σημείωσε ότι «πρέπει να δείξουμε ανθρωπιά στους πρόσφυγες, αλληλεγγύη στην Ελλάδα και να διασφαλίσουμε τα κοινά σύνορα της Ευρώπης». Επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στη δοκιμασία της διαχείρισης της ροής προσφύγων τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα ανθρωπιάς αλλά και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας θα μεταβεί στη συνέχεια στη Βουλή, όπου και θα απευθύνει χαιρετισμό. Αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στην υποστήριξή του για την αναδιάρθρωση του χρέους , αλλά και στην πορεία της χώρας μας μέσα στην Ευρωπαική Ένωση.

Το πρόγραμμα της γαλλικής αντιπροσωπείας περιλαμβάνει και ξενάγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το απόγευμα θα γίνει η επίσημη ανακήρυξη του Φρανσουά Ολάντ ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χθες ο κ. Ολάντ απηύθυνε μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Επανέλαβε την στήριξή του στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος.

Εξάλλου, το βράδυ της Πέμπτης,  καθώς ο Γάλλος ηγέτης αναχωρούσε απο τον πολυχώρο τέχνης Gazarte εκθείασε τον ελληνικό πολιτισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: “ Έχετε το στίγμα της κουλτούρας και του πολιτισμού. Κανείς δεν μπορεί να σας “φτάσει” σε αυτό. Είστε οι καλύτεροι στην Ευρώπη.”
Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει ότι “προτεραιότητά πλέον αποτελεί η ανάπτυξη και οι αγορές, όχι μόνο η λιτότητα”.
Στην ατζέντα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών διαφαίνεται οτι συμπεριλαμβάνεται η παροχή τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα, στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της φορολογίας και των μεταρρυθμίσεων, η ενίσχυση του εξωτερικού εμπορίου, συνεργασία σε τομείς όπως ψηφιακή οικονομία,  υποδομές, τουρισμός, γεωργία ενώ έμφαση δίδεται στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.