Log in
A+ A A-

Bild: Συνδέει το προσφυγικό με το χρέος ο Τσίπρας

Στην προσφυγική κρίση ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση για να πετύχει απομείωση του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ελλάδα θα ζητήσει τις επόμενες εβδομάδες από τα κράτη της ΕΕ ένα κούρεμα του χρέους, ή τουλάχιστον μία αποφασιστική ελάφρυνση των πληρωμών ή μία αναβολή των μεταρρυθμίσεων.

Από τη μεριά του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι διατεθειμένος να κάνει εκτεταμένες παραχωρήσεις απέναντι στην ΕΕ σε σχέση με την προσφυγική κρίση, αναφέρει η Bild.
Η Bild φιλοξενεί δηλώσεις του Έλληνα αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος σημειώνει ότι «είναι λογικό, δεδομένης της δραματικής κατάστασης των προσφύγων και της κατάστασης στη χώρα μας, να ζητηθεί μεγαλύτερη οικονομική ελαστικότητα και περισσότερη προσαρμοστικότητα. Ωστόσο είναι θέμα του Πρωθυπουργού το πότε και τι ακριβώς θα ζητήσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, Βρυξέλλες και Αθήνα εξετάζουν κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορεί να κηρυχθεί μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστικούς λόγους στην Ελλάδα.

Την προσφυγιξκή κρίση και το δημόσιο χρέος συνδέει σε δημοσίευμά της και η FAZ, σύμφωνα με την οποία η προσφυγική κρίση προσφέρει διαπραγματευτικά περιθώρια στην Αθήνα.

Ο χρόνος είναι υπέρ της Ελλάδας στις συζητήσεις για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από το τρίτο πακέτο διάσωσης, εκτιμά η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εξηγώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει δύο καλά χαρτιά, καθώς το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ αν δεν γίνει ανακεφαλαιοποίηση και οι ελληνικές τράπεζες βρεθούν σε κίνδυνο, αυτό είναι κάτι που πολύ γρήγορα θα επηρεάσει και την Ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, ο Γιώργος Χατζημαρκάκης πρώην ευρωβουλευτής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργήσει τα hotspots και τις περιοχές τράνζιτ για τους πρόσφυγες, όπως ζητεί η ΕΕ, και σε αντάλλαγμα να λάβει μια ελάφρυνση του χρέους της.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χατζημαρκάκης εξήγησε ότι το χρέος της Ελλάδας, που φτάνει τα 340 δισεκ. ευρώ, είναι πολύ υψηλό.

«Θα μπορούσε κανείς να πει χονδρικά ότι πρέπει να υπάρξει μια ελάφρυνση περίπου 200 δισεκ. ευρώ, διότι το ελληνικό χρέος δεν είναι φυσικά βιώσιμο και δεν επιτρέπει επίσης την παροχή νέων πακέτων βοήθειας», σημείωσε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών.

«Εδώ και πολλά, πολλά χρόνια η Ελλάδα και η Ιταλία ζητούσαν να μοιραστούν τα βάρη» από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό δεν έγινε, όπως και με το ζήτημα του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το οποίο απλώς μετατέθηκε για το μέλλον. Και τώρα τα δύο προβλήματα μας ταλανίζουν», σχολίασε.