Log in
A+ A A-

Αδιέξοδο ξανά: Πολιτική λύση θα ζητήσει ο Τσίπρας από Γιούνκερ

Aπό εμπλοκή σε εμπλοκή πάει το ζήτημα με τα προαπαιτούμενα που θα «ξεκλειδώσουν» τη δόση των 2 δισ. ευρώ καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το σημερινό EuroWorking Group αναβάλλεται μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να βρεθεί η πολιτική λύση και να δώσει το Eurogroup της Δευτέρας πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

Μάλιστα δεν αποκλείεται ο κ.Τσίπρας να επιδιώξει να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες και με Μέρκελ και Ολάντ.

Η αναβολή του EWG δεν προκαλεί έκπληξη καθώς σημαντικά ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Oι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο έτσι ώστε μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας να έχουν βρεθεί οι λύσεις για τα ζητήματα-αγκάθια.

Ελληνας κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στο Bloomberg το μεσημέρι της Παρασκευής εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως την Δευτέρα και τη συνεδρίαση του EuroworkingGroup.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν «μεγαλύτερη σαφήνεια» και το Βερολίνο επιστρέψει το μπαλάκι στην επιτροπή. «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές. Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι . Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», ήταν η απάντηση εκπροσώπου του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τι δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρτ.

Ισοδύναμα για ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Αρχικά ενεπλάκη με τις δεκάδες διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας για να διαπιστώσει αν μπορεί να φορολογήσει τα ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό.

Οι αρχικοί προβληματισμοί για τον χρόνο που απαιτείται να προετοιμαστεί ένα τέτοιο μέτρο αλλά και η έντονη αμφισβήτηση της πιθανής εισπρακτικής απόδοσης, γιγαντώθηκαν από τη στιγμή που ήρθαν στο φως και στα στοιχεία από την Ιταλία. Ακόμη και στη γειτονική χώρα, το μέτρο δοκιμάστηκε και απέτυχε, τουλάχιστον εισπρακτικά.

Ύστερα, η κυβέρνηση έμπλεξε με την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ.Θεώρησε ότι μπορεί να παρακάμψει το άρθρο 98 και να επιβάλλει κλιμακωτό φόρο στην εκπαίδευση κατά βούληση. Εγκαταλείφθηκε και αυτό το σχέδιο.

Για να έρθει τις τελευταίες ημέρες στο προσκήνιο, το ενδεχόμενο φορολόγησης των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Νέο νομικό μπλέξιμο, αυτή τη φορά με τη σύμβαση για την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού.

Δεν υπάρχει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ισοδύναμο που να σκέφτηκε η ελληνική κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση που να μην προκαλεί τεράστια προβλήματα.

Τρία 24ωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, πρακτικά βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ότι «από ώρα σε ώρα το θέμα θα κλείσει», όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο ότι θα παιχτεί ένα ακόμη θρίλερ.

Αργά χθες το βράδυ, πηγές της κυβέρνησης με τις οποίες συνομίλησε το TheTOC.gr έλεγαν ότι η λύση θα έρθει τελικώς από τον ...τζόγο,χωρίς όμως να είναι σε θέση να προσδιορίσουν το πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό. Ο ΟΠΑΠ, δεν είναι πλέον μια κρατική επιχείρηση.

Είναι ιδιωτικοποιημένος οργανισμός και οι όροι της ιδιωτικοποίησης διέπονται από τη σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό δημόσιο. Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να επιφέρει μονομερώς δυσμενή αλλαγή στους όρους της σύμβασης (σ.σ διότι πρακτικά η φορολόγηση στα παιχνίδια του οργανισμού με όποιον τρόπο και αν γίνει θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων του) χωρίς να προκαλέσει την νομική αντίδραση από την πλευρά των επενδυτών του ΟΠΑΠ;

Ακόμη και να επιχειρήσει να προχωρήσει στο μέτρο η κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ρίσκο η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με γενναία πρόστιμα στο μέλλον, είναι και το ζήτημα της εισπραξιμότητας.

Από χθες έχουν διατυπωθεί έντονες ενστάσεις σχετικά με το κατά πόσο τα τυχερά παιχνίδια μπορούν να αποφέρουν φορολογικά έσοδα της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσα στο 2016 τη στιγμή που από μόνος του ο ΟΠΑΠ αποφέρει ήδη στο ελληνικό δημόσιο περί το ένα δισεκατομμύριο ευρώ μόνο από φόρους.

Χθες στη Βουλή, ο κ. Αλεξιάδης έλεγε –και ενώ είχαν προηγηθεί διαψεύσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τα σενάρια των μέτρων για την αντικατάσταση του ΦΠΑ σε σχολεία και φροντιστήρια- ότι η λύση θα ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα.

Άλλες κυβερνητικές πηγές, μας ανανέωναν το ραντεβού για τη Δευτέρα, δηλαδή για την τελευταία στιγμή, προσβλέποντας προφανώς ότι οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν και μια ελληνική δέσμευση χωρίς να έχει καν ψηφιστεί το ισοδύναμο. Προφανώς, οι επόμενες ώρες θα είναι γεμάτες από εκπλήξεις.

Δύσκολη η συμφωνία στο Eurogroup

Το θέμα είναι πως, και να «κλείσει» το ζήτημα με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ορθάνοιχτα παραμένουν άλλα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουν δημιουργήσει πλέον έντονη αίσθηση ότι θα φτάσουμε στο Eurogroup της Δευτέρας χωρίς συμφωνία και επομένως χωρίς λευκό καπνό για την δόση των 2 δισ. Ευρώ. Πηγές από τις Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι η συμφωνία είναι ακόμη μακριά και ο χρόνος τελειώνει.

Μεγάλο αγκάθι είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και οι κατώτατες τιμές των γενόσημων.

Κόκκινα δάνεια

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια παραμένουν ζητούμενο καθώς δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στα κριτήρια της προστασίας της πρώτης κατοικίας μέσω του νόμου Κατσέλη. Αν και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, η αίσθηση που υπήρχε μέχρι χθες το βράδυ ότι τα κόκκινα δάνεια συνεχίζουν αν αποτελούν το «κόκκινο χαρτί» της κυβέρνησης αφού δεν υπήρξε καμιά νέα πρόταση ούτε από την Αθήνα αλλά ούτε και από τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμμή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι να μην υπάρξει καμία οπισθοχώρηση στο ζήτημα και να προστατευτεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των οφειλετών που έχουν χτυπηθεί από την κρίση. Ελπίδα και στόχος παραμένει να υπάρξει πολιτική λύση στο ζήτημα

Γενόσημα

Στο μέτωπο των γενοσήμων, οι δανειστές επιμένουν σε μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των και άμεσο περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και βλέπουν ως πολύ... «λίγες» τις προτάσεις του υπουργείου Υγείας.

Για τους δανειστές, οι ελάχιστες τιμές των φαρμάκων αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που θα κρίνει και την συμφωνία για τα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και οι μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων έχουν αποφασιστεί, δεν υπάρχει συμφωνία με το αν θα υπάρξει προστασία των φθηνών φαρμάκων, δηλαδή αυτών που έχουν τιμή χαμηλότερη των 12 ευρώ ή οι μειώσεις θα αφορούν όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα.

Συγκεκριμένα η προστασία αφορά πρωτότυπα που δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,40 ευρώ και γενόσημα που δεν ξεπερνούν τα 7,8 ευρώ ή κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,26 ευρώ και ίσχυε προκειμένου να προστατευθούν τα σκευάσματα με πολύ χαμηλή αξία, τα οποία αποτελούν βασικό κομμάτι για πολλές ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και πολυεθνικές.

thetoc.gr