Log in
A+ A A-

Στην Αθήνα το κουαρτέτο με προτεραιότητα την ανακεφαλαιοποίηση

Ξεκινούν σε λίγη ώρα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με τoυς θεσμούς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ, αλλά κυρίως την πρόσβαση στα 10 δις ευρώ του ESM που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγές των δανειστών επισημαίνουν ότι απαιτείται άμεση νομοθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων (π.χ αλλαγές στο νόμο περί ανακεφαλαιοποίησης, ψήφιση νόμων που σχετίζονται με φορολογικά θέματα κ.α.) προκειμένου να είναι εφικτή αντίστοιχη θετική απόφαση έως την επόμενη Δευτέρα. Αναμένουν μάλιστα τα «θέματα αγκάθια» του πρώτου πακέτου μέτρων να έχουν κλείσει το αργότερο έως αύριο Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα –έχοντας περιορισμένες δανειοδοτικές ανάγκες στο προσεχές διάστημα- θα συνεχίσει να επιχειρεί την σύνδεση των επόμενων μικρότερων «υποδόσεων» με περιορισμένο αριθμό προαπαιτούμενων, επιχειρώντας να έχει τις λιγότερες δυνατές πολιτικές συνέπειες.

Η σύνδεση μέτρων και μικρότερων εκταμιεύσεων δε φαίνεται να βρίσκει αντίθετους τους θεσμούς. Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να καθυστερήσει τη συζήτηση για το διακανονισμό του ελληνικού χρέους, η οποία ούτως ή άλλως θα διαρκούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε τυχαίο ότι ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέδεσε την πρόοδο στο ζήτημα με τις εκλογές στην Ισπανία.