Log in
A+ A A-

Ο "εγκέφαλος" της επίθεσης πέρασε από την Ελλάδα

Στην Ελλάδα βρισκόταν κατά πάσα πιθανότητα τον περασμένο Ιανουάριο ο εγκέφαλος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, τον οποίο κατονόμασε η βελγική Le Soir ως τον Αμπντέλ Χαμίντ Αμπαούντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Αμπαούντ θεωρείται ηγετικό στέλεχος του του πυρήνα της Βερβιέρ, δηλαδή τζιχαντιστών που επέστρεψαν από την Συρία και εναντίον των οποίων πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως τονίζεται, δεν πρόκειται για κάποιον άνδρα που παρουσιάστηκε ως πρόσφυγας, όπως ένας εκ των βομβιστών, αλλά για έναν γεννημένο στις Βρυξέλλες μόνιμο κάτοικο Βελγίου, ο οποίος έχει ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ειδικότερα, οι Βέλγοι εκτιμούν ότι τον περασμένο Ιανουάριο ο Αμπαούντ βρισκόταν στην Αθήνα, όπου είχε επαφές με πυρήνες της Βερνιέ και πιο συγκεριμένα έναν Αλγερινό, από το κινητό του οποίου είχαν γίνει κλήσεις προς κρατούμενους τζιχαντιστές στις φυλακές της Λιέγης.

Τελικώς όμως, οι Βελγικές Αρχές ζήτησαν μόνο την έκδοση του Αλγερινού, στον οποίο άνηκε ο υποκλαπείς αριθμός τηλεφώνου, και όχι του Αμπαούντ, ο οποίος τελικά κατάφερε να ξεφύγει.

Ο ίδιος, αναφέρει ότι γλίτωσε στο τέλος την σύλληψη σε επιχειρήσεις των Αρχών σε Ελλάδα, Ισπανία και Βέλγιο.