Log in
A+ A A-

Ο φόβος στην κυβέρνηση για τις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή

Mόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν είναι ο δρόμος της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Άνοιξη όπου σύμφωνα με το πρωθυπουργικό success story η χώρα θα δει φως στην άκρη του τούνελ της μακροχρόνιας ύφεσης και λιτότητας.

Το «καυτό κοκτέηλ» ακούει στο τρίπτυχο: σκληρά μέτρα με αιχμή το ασφαλιστικό - εσωκομματικοί τριγμοί και φυγόκεντρες τάσεις - «πόρτα» στην επιχείρηση «συναίνεση», ακόμη κι από τον Βασίλη Λεβέντη.

Τα μέτρα που έρχονται

Ο Γολγοθάς των μέτρων που πρέπει να ανέβει το Μαξίμου:

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός.
Ακολουθεί το δεύτερο πακέτο με τα 13 προαπαιτούμενα, μεταξύ αυτών η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά μόνο ως προς το σκέλος των φορέων διαχείρισής τους. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις πρέπει να περάσουν μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου.
Από το νέος έτος η κυβέρνηση θα επανέλθει με το ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση (και των αγροτών) ενώ οι θεσμοί και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ θέτουν και πάλι θέμα εργασιακών σχέσεων (ομαδικές απολύσεις, αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου, ενώ το ΔΝΤ θέτει ακόμη και θέμα νέας μείωσης του κατώτατου μισθού) ώστε να ολοκληρωθεί και η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Επονται η απελευθέρωση αγορών που προκαλεί αντιδράσεις (π.χ. φάρμακα), το νέο Μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2016 – 2019 και ειδικά τα δημοσιονομικά μέτρα που περιλαμβάνει με στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην εγχώρια αγορά ενέργειας, η ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ και η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος.
Ο φόβος των κυβερνητικών διαρροών

Μπροστά σε αυτόν τον «Αρμαγεδδώνα» έκδηλη είναι η ανησυχία στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τη στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και επισήμως εκπέμπεται η εικόνα πως δεν θα υπάρξει κανέναν πρόβλημα, ήδη έχει αρχίσει το «μασάζ» στους επίφοβους βουλευτές που ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, ιδιαίτερα στο νέο ασφαλιστικό. Μεταξύ αυτών είναι η Β. Κατριβάνου, η Αν. Καββαδία και ο Χρ. Καραγιαννίδης οι οποίοι είχαν ψηφίσει «παρών» στο Μνημόνιο. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι είναι έτοιμη να καταψηφίσει η Άννα Βαγενά η οποία δεν το έχει σε τίποτα να διαφοροποιηθεί στον βαθμό που θα κρίνει ότι το ασφαλιστικό επιβάλει περικοπές σε μικροσυνταξιούχους. Τέλος στελέχη της κυβέρνησης προσπαθούν να προσεγγίσουν την βουλευτή Νίνα Κασιμάτη η οποία φέρεται και αυτή ότι βρίσκεται στην ζώνη κινδύνου να μην ψηφίσει. Η κ. Κασιμάτη προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ διατηρώντας ένα αριστερό προφίλ χάρις το οποίο εκλέχτηκε στην Β' Πειραιά.

Στο πλαίσιο της περιχαράκωσης της ισχνής κυβερνητικής πλειοψηφίας εντάσσεται και η επίθεσή του στην αντιπολίτευση, στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με την επίκληση της αραβικής παροιμίας «τα σκυλιά αλυχτούν μα το καραβάνι προχωρά» και η διαρροή αργά χθες το απόγευμα ενός διαλόγου του με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι για το ΠΑΣΟΚ και τη «σύμπραξή του με τη Ν.Δ».

Επεσε σε τοίχο η «επιχείρηση συναίνεση»

Η επίθεση στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι διόλου τυχαία ή συμπτωματική. Ερχεται λίγες μέρες μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά από αίτημα του Αλέξη Τσίπρα, ένα συμβούλιο που κάθε άλλο παρά εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός ήθελε να εξασφαλίσει μια μίνιμουμ συμφωνία στο ασφαλιστικό, αλλά και σε πτυχές του φορολογικού (πχ για θέματα που αφορούν την φορολόγηση των αγροτών).

Ομως η σύγκρουση του Αλέξη Τσίπρα με την Φώφη Γεννηματά τίναξε στον αέρα τις όποιες επιδιώξεις. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου βλέπει να πνέει τα λοίσθια άλλος ένας σχεδιασμός του, η πιθανή αξιοποίηση των 11 βουλευτών του Βασίλη Λεβέντη. Το άνοιγμα έγινε: η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι πιθανή μια διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ ο Αλέκος Φλαμπουράρης υποστήριξε πως η κυβέρνηση συμφωνεί με αρκετά από τα περίφημα 9 σημεία που έχει κάνει «σημαία» ο Πρόεδρος των Κεντρώων. Ομως η απάντηση δόθηκε επανειλημμένα από τον ίδιο τον κ.Λεβέντη: εγώ ούτε δεκανίκι του Τσίπρα γίνομαι, ούτε είμαι «τσόντα» σαν τον Καμμένο και τον Κουβέλη...

thetoc.gr