Log in
A+ A A-

Αντίβαρο στα προαπαιτούμενα

Η δεύτερη δέσμη των 13 προαπαιτούμενων ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής, χωρίς πάντως με αυτή να κλείνουν οι λογαριασμοί της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι οποίοι δέχθηκαν τη μετάθεση των σκληρών μεταρρυθμίσεων όπως το ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών και τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια.

Παρότι στο δεύτερο πακέτο περιλαμβάνονται μέτρα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιταχθεί στο παρελθόν, ιδιαίτερα στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι δεν θα υπάρξουν απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία, μετά και το πολιτικό μασάζ του πρωθυπουργού στους βουλευτές.

Οι γκρίνιες, ωστόσο, στη συγκυβέρνηση δεν έχουν εξαλειφθεί εν όψει των δύσκολων και με μεγάλο πολιτικό κόστος αποφάσεων που έρχονται. Ακόμα και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης χαρακτήρισε σύμβαση παράδοσης των 14 αεροδρομίων την παραχώρησή τους στην ελληνο-γερμανική κοινοπραξία Fraport και Όμιλος Κοπελούζου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την υπογράφει με πόνο. Εν τω μεταξύ, την εμφάνισή της κάνει και πάλι αύριο η “κίνηση των 53” οι οποία πλέον δεν έχει ιδιαίτερη υπουργική εκπροσώπηση, έχει ωστόσο κοινοβουλευτική.

Αγκάθι στη συγκυβέρνηση παραμένει το σύμφωνο συμβίωσης. “Όποια απόφαση πάρουμε για το σύμφωνο συμβίωσης θα σχετίζεται με την απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδας” δήλωσε στο ΣΤΑΡ ο Πάνος Καμμένος, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσουν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή. Παράλληλα, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της κατάργησης της πρωινής προσευχής στα σχολεία, αίτημα που κατέθεσε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, διατηρείται η ένταση με το Βερολίνο. Η καγκελάριος Μέρκελ “κάρφωσε”, τον Έλληνα πρωθυπουργό (μιλώντας πάντως σε κομματικό ακροατήριο στο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος) κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου πέρα-δώθε της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση του καλοκαιριού και εξάροντας το ρόλο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την άτεγκτη στάση του απέναντι στην Αθήνα.

Από κοντά έρχεται και η λαϊκή εφημερίδα Bild που γράφει ότι στα μέσα Ιανουαρίου τελειώνει ο χρόνος του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Τσίπρας αμφιβάλει πλέον ότι είναι σε θέση να υλοποιήσει τις υποσχεθείσες μεταρρυθμίσεις», τιτλοφορείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. Αναφέρει ότι ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός συνεχίζει τα κόλπα και μεταθέτει για την επόμενη χρονιά σημαντικές και σκληρές μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με σημαντικούς πιστωτές».

Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως πολιτικό και κοινωνικό αντίβαρο το παράλληλο πρόγραμμά της για την ανακούφιση από την ανθρωπιστική κρίση. Μεταξύ άλλων, για άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας προβλέπεται επέκταση για όλο το 2016 της δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, σίτισης και στέγασης. Ακόμη, υγειονομική περίθαλψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μεταναστών, δυνατότητα απαλλαγής από δημοτικούς φόρους και τέλη, και δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους άνεργους.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση και το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα το δύσκολο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, θα προωθήσει σε δόσεις το παράλληλο πρόγραμμά της, στοχεύοντας αυτό να λειτουργήσει κατευναστικά στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης. Αρκεί να μην βρεθεί ξανά ο Ντεκλάν Κοστέλο ή κάποιος άλλος εκπρόσωπος των δανειστών που θα εκφράσει αντιρρήσεις επί νομοθετημάτων τα οποία δεν έχουν σχέση με την διαπραγμάτευση, όπως έκανε με τους διευθυντές στην εκπαίδευση.